Huis De Haan in Zierikzee

Meelstraat 1
4301EA Zierikzee (gemeente Schouwen Duiveland)

Bouwjaar: 14de eeuw, 17e-18e eeuw

Top 100 monument

Huis De Haan

Zierikzee, Meelstraat 1: dit woonhuis dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw, in ouderdom nagenoeg uniek en deel uitmakend van de historische huizenrij die met het stadhuis de Meelstraat begrenst. Het huis is zeer diep, heeft ook een gevel aan de Poststraat en is opgetrokken uit natuursteen en baksteen, waarbij in de gevel top Brugse invloeden zijn te herkennen: de klaverbladvormige muraalboog is wat dien aangaat onmiskenbaar Brugs van karakter. De gevels worden op bescheiden wijze gesierd met beeldhouwwerk, waaronder twee haantjes, die in een van de twee benamingen van het pand voorzien, "De Haene"; de andere naam luidt vanouds "Tempelierenhuis". In het inwendige zijn in de kelder vele tegeltjes vermeldenswaard en houtskeletten op de verdiepingen. Monument van bijzondere cultuurhistorische waarde vanwege de hoge ouderdom van het pand, de relatief grote hoeveelheid historisch bouwmateriaal en toegepaste constructies die nog aanwezig zijn, de ligging in de oude Meelstraat met een rijke historische achtergrond en om kunsthistorische redenen vanwege de bijzondere gevel die met indeling, ordonnantie en decoratie maar ondanks het verweerde karakter nog steeds in staat is passanten te overtuigen van de kracht en levendigheid van de vroeg 14de-eeuwse architectuur.

Beschrijving van Huis De Haan

Huizen onder een zadeldak; langsgevel aan de straat, met gezamenlijke lijst XVIII. Sierankers XVII. In middengedeelte winkelpui ingebroken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)