Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ruysdaelschool in Hilversum

Gebouw

Ruysdaellaan 6
1213ET Hilversum
Noord Holland

Bouwjaar: 1928
Architect: W.M. Dudok


Beschrijving van Ruysdaelschool

In 1928 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd schoolgebouw, in oorsprong genaamd Ruysdaelschool en thans deel uitmakend van de verwante Fabritiusschool, opgetrokken met een bouwlaag in baksteen onder samenstel van rieten kappen van wisselende vorm en hoogte, veelal met zwaar overstek, op L-vormige grondslag en met rondom het gezamenlijke schoolplein verbindende pleinmuurtjes en gemetselde bloembakken. De teruggerooide noordgevel van de langgerekte oostvleugel is witgeverfd en bevat bij beide uiteinden een ingangsdeur. De naar voren uitgebouwde noordelijke dwarsvleugel heeft op de noordoosthoek een terugwaartse sprong en blinde gevels aan noord- en oostzijde, voorts een lager doorgetrokken schild aan de oostzijde en een dwarsmuurtje op de noordhoek; de westgevel bevat veertien gekoppelde vensters met onderverdeelde bovenlichten, terwijl in de kap daarboven een met blauwe pannen gedekte spiegel is aangebracht en aansluitend op de noordwesthoek een driemaal in hoogte afnemende dwarsmuur met doorgaande rollagen. De zuidgevel bevat een over vrijwel de volle gevelbreedte doorgaande, gelijkmatig onderverdeelde vensterreeks. Schoolgebouw met een ondanks de latere datum bij de vierde fase in de oeuvre-ontwikkeling in het werk van Dudok aansluitende vormgeving wegens de gematigd-gevarieerde toepassing van blokvormige bouwvolumes en met voor dit gebouwtype en binnen het oeuvre van Dudok tamelijk zeldzame toepassing van rieten kappen, als zodanig van belang uit architectuurhistorisch en stilistisch oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 407241
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ruysdaelschool in Hilversum

Fabritiusschool

Fabritiuslaan 52
Hilversum
Naar ontwerp van W.M. Dudok uit 1926 in baksteen onder samenstel van rieten schilddaken met overstek opgetrokken SCHOOLGEBOUW, genaamd Fabri..

Julianaschool

Eikbosserweg 166
Hilversum
In 1926-27 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd samenstel van schoolgebouwen, in oorsprong genaamd Julianaschool en bestemd voor kleuter..

Landhuis

Utrechtseweg 40
Hilversum
Inleiding LANDHUIS, gebouwd in 1904 in de Engelse landhuisstijl naar het ontwerp van J.W. Hanrath, beeldbepalend gesitueerd op een groot te..

Derde complex arbeiderswoningen

Egelantierstraat 67
Hilversum
Inleiding Derde COMPLEX ARBEIDERSWONINGEN van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum, gebouwd in 1914-1915, naar het ontwerp van E. Verschuy..

1e complex arbeiderbouwvereniging

Ericastraat 49
Hilversum
Inleiding Het eerste COMPLEX ARBEIDERSWONINGEN van de Arbeidersbouwvereeniging Hilversum, gebouwd in 1911-1912 naar het ontwerp van E. Vers..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ruysdaelschool in Hilversum

Foto's (1)