Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Berg: tuinmuur in Dalfsen

Tuin Park Landgoed

Heinoseweg 6
7722JP Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Den Berg: tuinmuur

TUINMUUR. De 18e-eeuwse tuinmuur, afgedekt door natuurstenen platen, wordt geleed door een indeling van vijftien traveeën door de plaatsing van bakstenen pilasters aan de binnenzijde. De muur, die oorspronkelijk langer was en overgaat in een langs de westzijde van de voormalige moestuin doorlopende houten schutting, wordt op meerdere plaatsen ondersteund door 19e-eeuwse afgeschuinde steunbeertjes. Aan de buitenzijde tweemaal twee pilasters en een aantal later geplaatste gemetselde ondersteuningen. Tegen de oostzijde van de muur is in de 19e eeuw een dubbele druivenkas opgetrokken en een eenvoudig tuinhok met gietijzeren raampje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 406214
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Berg: tuinmuur in Dalfsen

Den Berg: westelijk bouwhuis

Heinoseweg 6
Dalfsen
WESTELIJK BOUWHUIS. Rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, onder een met zwart geglazuurde pannen bedekt schilddak, met twee dak..

Den Berg: druivenkas

Heinoseweg 6
Dalfsen
DRUIVENKAS. 19e-eeuwse dubbele druivenkas met bakken en glasbedekking, opgesteld als een lessenaar tegen de 18e-eeuwse tuinmuur. In de venst..

Den Berg: koude bakken

Heinoseweg 6
Dalfsen
KOUDE BAKKEN. Ter zijde van de druivenkas een vijfdelige 19e-eeuwse bakstenen koude bak.

Den Berg: brug over de AA

Heinoseweg 6
Dalfsen
BRUG OVER DE AA. Van oudsher was hier, een plaatselijke versmalling van de Aa, een brug gelegen. De huidige, mogelijk 18e-eeuwse bakstenen b..

Den Berg: oostelijk bouwhuis

Heinoseweg 2
Dalfsen
OOSTELIJK BOUWHUIS. Rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, onder een met zwart geglazuurde pannen bedekt schilddak, met én dakk..

Kaart & Routeplanner

Route naar Den Berg: tuinmuur in Dalfsen