Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Berg: westelijk bouwhuis in Dalfsen

Kasteel Buitenplaats

Heinoseweg 6
7722JP Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: begin 18e eeuw


Beschrijving van Den Berg: westelijk bouwhuis

WESTELIJK BOUWHUIS. Rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, onder een met zwart geglazuurde pannen bedekt schilddak, met twee dakkapellen; aan de achterzijde bedekt met rode pannen. Begin 18e eeuw. De voorgevel heeft zeven vensterassen met 21-ruitsindeling; de vensters zijn voorzien van opgeklampte luiken. In de middenas getoogde dubbele toegangsdeur (voorheen het koetshuis) met links daarvan de toegang tot de voormalige paardestal. In de achtergevel de dichtgezette doorgang van de voormalige dubbele, getoogde deuren en voorts een zevental 19e-eeuwse halfronde gietijzeren stalraampjes. Aan de zuidzijde is een woning, voorheen van de werkbaas. Aan de noordzijde bevinden zich het voormalige lage melkhuis met schoorsteenboezem en karnplaats, en het voormalige hoge melkhuis, dat onderkelderd is. Op het dak van het westelijk bouwhuis een klok van een anonieme gieter zonder jaartal, diam. 24,5 cm. Voor restauratie 1985-86 was tegen de voorgevel van het huis een houten klokkenstoel bevestigd met luidbalk. Na de restauratie is dit niet hersteld. De klok is nog aanwezig. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 406211
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Berg: westelijk bouwhuis in Dalfsen

Den Berg: tuinmuur

Heinoseweg 6
Dalfsen
TUINMUUR. De 18e-eeuwse tuinmuur, afgedekt door natuurstenen platen, wordt geleed door een indeling van vijftien traveeën door de plaatsing..

Den Berg: druivenkas

Heinoseweg 6
Dalfsen
DRUIVENKAS. 19e-eeuwse dubbele druivenkas met bakken en glasbedekking, opgesteld als een lessenaar tegen de 18e-eeuwse tuinmuur. In de venst..

Den Berg: koude bakken

Heinoseweg 6
Dalfsen
KOUDE BAKKEN. Ter zijde van de druivenkas een vijfdelige 19e-eeuwse bakstenen koude bak.

Den Berg: brug over de AA

Heinoseweg 6
Dalfsen
BRUG OVER DE AA. Van oudsher was hier, een plaatselijke versmalling van de Aa, een brug gelegen. De huidige, mogelijk 18e-eeuwse bakstenen b..

Den Berg: oostelijk bouwhuis

Heinoseweg 2
Dalfsen
OOSTELIJK BOUWHUIS. Rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen, onder een met zwart geglazuurde pannen bedekt schilddak, met én dakk..

Kaart & Routeplanner