Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Landgoed De Breul: ijskelder in Zeist

Tuin Park Landgoed

Driebergseweg 17
3708JA Zeist
Utrecht

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Landgoed De Breul: ijskelder

IJSKELDER. In een heuvel tussen het koetshuis en de vijver in landschapsstijl een gaaf bewaarde ijskelder, bestaande uit een met koepelgewelf overdekte ruimte, voorafgegaan door een rechttoelopend voorportaal. Oorspronkelijk werd het ijs via een cilindervormige gemetselde bepleisterde opening boven op de heuvel loodrecht op het koepelgewelf in de kelder geworpen. Naderhand is op de cilindervormige opening een aan de zijden opengewerkte metalen rondbouw met puntvormig toelopend dak geplaatst en doet de opening dienst als ontluchtingskanaal. De aan de noordzijde van de genoemde heuvel gesitueerde ingangspartij bestaat uit een bakstenen gevel (met houten deur) met overhoeks geplaatste steunberen met versnijdingen. Elke versnijding is afgedekt met een schuin aflopende laag van bakstenen, die bepleisterd is. De gevel wordt aan zijn top beƫindigd door een bepleisterde bakstenen lijst, die op de hoeken horizontaal gericht is en naar het midden schuin oploopt in een tuitstuk. In de noordelijke steunbeer is een natuurstenen plaat gemetseld met de inscriptie: "L.V. 8 dec. 1894". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 405947
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Landgoed De Breul: ijskelder in Zeist

Landgoed De Breul: hekpijlers

Driebergseweg 17
Zeist
STENEN HEKPIJLERS. Twee bakstenen hekpijlers met blokmotief, staande aan de ingang van De Breul, even ten noordwesten van de zuidhoek van he..

Landgoed De Breul: hekpijlers

Driebergseweg 17
Zeist
STENEN HEKPIJLERS. Twee bakstenen hekpijlers met blokmotief aan de ingang van De Breul, in de westhoek van het park aan de Driebergseweg. I..

Landgoed De Breul: landhuis

Driebergseweg 17
Zeist
HOOFDGEBOUW. Ten dele onderkelderd huis op polyform grondplan, de op souterrain-niveau geplaatste ingang aan achterzijde (NO-zijde), met twe..

Landgoed De Breul: park

Driebergseweg 17
Zeist
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De huidige historische tuin- en parkaanleg van De Breul dateert grotendeels uit het tweede of derde decenni..

Landgoed De Breul: brug

Driebergseweg 17
Zeist
BRUG. In aanzien tweebogige brug, die vermoedelijk uit het begin van deze eeuw dateert (mogelijk naar ontwerp van Springer), met aan weerszi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)