Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Oud Over, tuinkoepel in Loenen aan de Vecht

Tuin Park Landgoed

Oud Over 33
3632VA Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht


Beschrijving van Huis Oud Over, tuinkoepel

TUINKOEPEL. Achtzijdige (elkaar alternerend vier brede en vier smalle zijden) onderkelderde houten koepel van omstreeks 1750 op bakstenen fundament onder tot acht dakschilden uitgebouwd met lood gedekt tentdak, met op de hoeken omgaande pilasters met blokmotief. De bovenzijde wordt door een kroonlijst met simaaslijst afgesloten. Ter hoogte van de pilasters springt de kroonlijst iets naar voren. Ingangspartij, waarvoor een hardstenen bordes en trap van 3 treden (oorspronkelijk voorzien van een leuning), gelegen aan de naar het zuidwesten gelegen brede zijde, bestaande uit een door lijstwerk omgeven en met rocaille-ornament (in jaren '50 van deze eeuw aangebrachte kopie door mevrouw Sondaar-Dobbelman) bekroonde dubbele deur met 4-ruitsvenster. Voor het erboven geplaatste venster een blind snijraam (in jaren '50 van deze eeuw aangebrachte kopie door mevrouw Sondaar-Dobbelman). Het snijraam, dat aan de bovenzijde licht is getoogd, is voorzien van een rijk snijwerk van voluutvormige krullen in Lodewijk XV-stijl. De overige brede zijden van de koepel zijn voorzien van een schuifvenster met 12-ruitsindeling. De smalle zijden van de koepel zijn voorzien van een schuifvenster met 8-ruitsindeling. Het in een brede zijde naar het zuidoosten gerichte venster van de koepel is aan de binnenzijde door luiken verblind. Deze luiken in het begin van de jaren '70 aangebracht. Oorspronkelijk waren de gedeelten van de schuifvensters boven de wisseldorpels blind. Deze gedeelten zijn tijdens de restauratie in het begin van de jaren '70 door de huidige bovenlichten vervangen. De koepel werd in 1957 gerestaureerd. Op een prent van de koepel door P.J. Lutgers uit 1836 (Gezichten aan de rivier de Vecht) is de koepel uitgebeeld met een balustrade boven de kroonlijst, een element waarvan de aanwezigheid door de overlevering niet bevestigd kon worden. Uit stilistisch oogpunt zou de aanwezigheid van deze balustrade goed mogelijk geweest kunnen zijn. Interieur: aan de binnenzijde is de koepel met een houten lambrizering van eenvoudig paneelwerk bekleed. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 405783
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis Oud Over, tuinkoepel in Loenen aan de Vecht

Huis Oud Over, hoofdgebouw

Oud Over 33
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. Twee verdiepingen hoog bakstenen onderkelderd hoofdgebouw op rechthoekig grondplan onder omgaand met grijze pannen gedekt schil..

Huis Oud Over, historische tuin en- parkaanleg

Oud Over 33
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN EN- PARKAANLEG. De historische tuin- en parkaanleg van Oud Over beslaat al sinds ca. 250 jaar hetzelfde langwerpige tussen ..

Huis Oud Over, zuidelijk toegangshek

Oud Over 33
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
ZUIDELIJK TOEGANGSHEK. Rechthoekig smeedijzeren 19e-eeuws dubble hek van regels en stijlen met pijlpuntvormige bekroning, met twee smalle vl..

Huis Oud Over, zonnewijzersokkel

Oud Over 33
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
ZONNEWIJZERSOKKEL. Hardstenen voluutvormige zonnewijzersokkel uit ca. 1750 in Lodewijk XV-stijl, waarop een zonnewijzer van recente datum. D..

Huis met rechte kroonlijsten, rechthoekig grondvlak

Oud Over 28
Loenen aan de Vecht (Gemeente Stichtse Vecht)
17e eeuws HUIS met rechte kroonlijsten, rechthoekig grondvlak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)