Huis Oud Over, hoofdgebouw in Loenen aan de Vecht

Oud Over 33
3632VA Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht)

Beschrijving van Huis Oud Over, hoofdgebouw

HOOFDGEBOUW. Twee verdiepingen hoog bakstenen onderkelderd hoofdgebouw op rechthoekig grondplan onder omgaand met grijze pannen gedekt schilddak, met vier slanke hoge samengestelde schoorstenen onder vlakke kappen, per twee op de korte dakschilden gesitueerd. Het schilddak wordt omgaand door een houten vorstkam bekroond met akroterien op de hoeken. Voor (oost-)gevel is in vijf traveeën geleed met een door lijstwerk geaccentueerde centrale travee, waarin ingangspartij. De ingangspartij is samengesteld uit dubbele empire-deur met 4-ruitsindeling en bovenlicht met boogvormig gesneden roedengeleding. Erboven een rechthoekig veld. Boven een 4-ruitsvenster op het eerste verdieping-niveau. Deurpartij, rechthoekig veld en venster zijn door lijstwerk tot én compositorisch geheel gemaakt. Aan weerszijden van de deur pilasters met blokmotief, die een kroonlijst dragen. Ter weerszijden van het venster op de eerste verdieping, dat door een tympaan wordt bekroond, naar onderen toe boogsgewijs iets uitzwenkend lijstwerk. Links en rechts van dit venster een geprofileerde oculus. Ter weerszijden van de deurpartij twee empire-schuifvensters met 6-ruitsindeling. De boven deze vensters en deur gelegen dubbele openslaande vensters op eerste verdieping-niveau zijn in vier ruiten geleed. Ter hoogte van de tweede en vierde venstertravee een dakkapel met 4-ruitsindeling met halfronde koof en naar onderen boogsgewijs uitzwenkende wangen. Tegen de voorgevel vier gesmede muurankers. Westgevel: bijna identiek aan voorgevel; de deurpartij wordt door een hardstenen bordes van twee treden voorafgegaan. Ter hoogte van de middentravee een dakkapel als aan voorgevel. Zuidgevel: drie traveeen brede gevelpartij met middenrisaliet. Beganegronds per travee een terrasdeur met 4-ruitindeling. Bovenlichten van deze deuren in de zijtraveeen zijn in twee ruiten geleed. Deur in middenrisaliet heeft een bovenlicht met oogvormig gesneden roedengeleding. Deze deurpartij wordt omlijst door pilasters met blokmotief, die een kroonlijst schragen. Eerste verdieping-niveau: per travee een dubbel openslaand venster met 4-ruitsindeling. Noordgevel: beganegronds aan rechterzijde een schuifvenster met 6-ruitsindeling en even links van het centrum een dubbel openslaand venster met 4-ruitsindeling. In een advertentie in de Oprechte Haerlemsche Courant uit 1804 wordt het hoofdgebouw van Oud Over beschreven als de 'moderne en gemaklyke Heeren-Huizinge', waarmee waarschijnlijk het huidige hoofdgebouw wordt bedoeld. Gezien zijn classicistische bouwstijl met wat betreft de vensterindeling en uitvoering van toegangsdeur en enkele bovenlichten nadrukkelijk empire-elementen en de vorstkam met akroterieen kan het huidige hoofdgebouw op stilistische gronden in ca. 1800 gedateerd worden. Het hoofdgebouw is waarschijnlijk op fundamenten van een ouder huis gebouwd. Wellicht is de indeling van de beganegrond met de centraal gelegen hal, die deze verdieping in twee gelijke helften verdeeld, en met de trap aan de noordzijde van deze hal, van het oudere huis afkomstig. Onder de trap op kelderniveau een bakstenen muur in klesoorverband. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)