Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ampsen: twee brugleuningen annex zitbank en dubbele sluis in Lochem

Tuin Park Landgoed

Laan Ampsen 8
7241NG Lochem
Gelderland

Bouwjaar: 1852


Beschrijving van Ampsen: twee brugleuningen annex zitbank en dubbele sluis

TWEE neogotische BRUGLEUNINGEN ANNEX ZITBANK EN DUBBELE SLUIS ter weerszijden van de centrale dwarsas ter hoogte van de noordhoek van het grachtenstelsel, die door Jacques Adriaan Christiaan van Nagell in 1852 geplaatst zijn. Aan de uiteinden van de noordwestelijke gracht en haar verlengde ten noordoosten van de centrale dwarsas twee bakstenen keermuren met twee overhoeks geplaatste bakstenen steunberen, het geheel door een hardstenen plaat afgedekt. In het middelste veld van de keermuren de openingen van de dubbele sluis. Aan de zijde van de noordwestelijke gracht is aan de keermuur ter hoogte van de bovenste sluisopening een hardstenen lancetboogvormig ornamentstuk aangebracht met datum: 1852, als omlijsting van een waterval, die in werking treedt indien de onderste sluis aan de noordoostzijde van de centrale dwarsas gesloten blijft en de waterstand van de in het verlengde van de noordwestelijke gracht gelegen singel zodanig is, dat watertoevoer via de bovenste sluis mogelijk is. De bovenzijde van de centrale keermuren worden bekroond door een balustrade, bestaande uit drie zeszijdige wit geschilderde spijlen, waarin terugliggen het motief van een blauw geschilderde spitsboogvormig veld is aangebracht. De spijlen dragen een brede hardstenen plaat, waardoor de balustrade tevens de functie van een zitbank heeft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 405751
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ampsen: twee brugleuningen annex zitbank en dubbele sluis in Lochem

Ampsen: kasteel

Laan Ampsen 8
Lochem
HOOFDGEBOUW. Huis van twee verdiepingen met hoog omlopend schilddak met schoorstenen op de nok, met twee vooruitspringende zijvleugels aan d..

Ampsen: historische tuin- en parkaanleg bestaat uit drie delen

Laan Ampsen 8
Lochem
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit drie delen:1. de classicistische rechthoekige aanleg van het voorplein, waarvan de 18e-eeuwse..

Ampsen: noordwestelijk bouwhuis

Laan Ampsen 8
Lochem
NOORDWESTELIJK BOUWHUIS. Langwerpig rechthoekig bakstenen bouwhuis onder een met grijze pannen gedekt schilddak, deels 18e- (en wellicht 17e..

Ampsen: rechtzijdig muurwerk

Laan Ampsen 8
Lochem
Rechtzijdig 18e- en 19e-eeuws MUURWERK rond de voormalige boomgaard en moestuin aan de noordwestzijde van het noordwestelijke bouwhuis, omlo..

Ampsen: houten tuinprieel

Laan Ampsen 8
Lochem
Ten zuidwesten van het huis tegen de gracht gelegen 19e-eeuws vijfzijdig HOUTEN TUINPRIEEL onder rieten kap, met de open driezijdige voorkan..

Kaart & Routeplanner