Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ampsen: mausoleum in Lochem

Tuin Park Landgoed

Laan Ampsen 8
7241NG Lochem
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1870


Beschrijving van Ampsen: mausoleum

Rechthoekig bakstenen MAUSOLEUM onder laag zadeldak, aan de voorzijde voorzien van een gevelopbouw in speklagen, die aan de zijkanten is voorzien van iets vooruitspringende door geprofileerde zandstenen platen afgedekte omliggende rechthoekige eveneens in speklagen opgetrokken pijlers. De pijlers worden door een zandstenen bol bekroond. Profiel van de genoemde platen gaat over in het horizontale deel van de kroonlijst van het zandstenen fronton, die de gevel aan deze zijde afsluit. Centraal in het gevelveld een halfronde dubbele ijzeren deur. Het mausoleum werd omstreeks 1870 naar aanleiding van de Begrafeniswet uit 1869 gebouwd, voor het bijzetten van de lichamen van de overledenen uit het geslacht van Van Nagell. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 405743
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ampsen: mausoleum in Lochem

Ampsen: kasteel

Laan Ampsen 8
Lochem
HOOFDGEBOUW. Huis van twee verdiepingen met hoog omlopend schilddak met schoorstenen op de nok, met twee vooruitspringende zijvleugels aan d..

Ampsen: historische tuin- en parkaanleg bestaat uit drie delen

Laan Ampsen 8
Lochem
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit drie delen:1. de classicistische rechthoekige aanleg van het voorplein, waarvan de 18e-eeuwse..

Ampsen: noordwestelijk bouwhuis

Laan Ampsen 8
Lochem
NOORDWESTELIJK BOUWHUIS. Langwerpig rechthoekig bakstenen bouwhuis onder een met grijze pannen gedekt schilddak, deels 18e- (en wellicht 17e..

Ampsen: rechtzijdig muurwerk

Laan Ampsen 8
Lochem
Rechtzijdig 18e- en 19e-eeuws MUURWERK rond de voormalige boomgaard en moestuin aan de noordwestzijde van het noordwestelijke bouwhuis, omlo..

Ampsen: houten tuinprieel

Laan Ampsen 8
Lochem
Ten zuidwesten van het huis tegen de gracht gelegen 19e-eeuws vijfzijdig HOUTEN TUINPRIEEL onder rieten kap, met de open driezijdige voorkan..

Kaart & Routeplanner