Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ampsen: rechtzijdig muurwerk in Lochem

Tuin Park Landgoed

Laan Ampsen 8
7241NG Lochem
Gelderland

Bouwjaar: 18e/19e eeuw


Beschrijving van Ampsen: rechtzijdig muurwerk

Rechtzijdig 18e- en 19e-eeuws MUURWERK rond de voormalige boomgaard en moestuin aan de noordwestzijde van het noordwestelijke bouwhuis, omlopend langs de noord- en noordwestzijde van de gracht. Het binnen het aldus omsloten terrein aanwezige muurwerk, dat dit terrein in kavels opsplitst, is van recentere datum - het is niet voorkomend op een K.L.M.-luchtfoto van Ampsen uit ca. 1930 - en is voor de historische aanleg van ondergeschikte betekenis. Aan de noordzijde is de muur hoger dan het overige gedeelte; tegen deze muur bevonden zich oorspronkelijk de hoog geplaatste lessenaars van een voormalige druivenkas. Tussen de aan de gracht gelegen gevel van het noordwestelijk bouwhuis en de muur een smalle opening met enkele treden, die naar de gracht afdalen. Aan deze zijde wordt de muur door een samengestelde hoekpijler met basement afgesloten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 405690
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ampsen: rechtzijdig muurwerk in Lochem

Ampsen: kasteel

Laan Ampsen 8
Lochem
HOOFDGEBOUW. Huis van twee verdiepingen met hoog omlopend schilddak met schoorstenen op de nok, met twee vooruitspringende zijvleugels aan d..

Ampsen: historische tuin- en parkaanleg bestaat uit drie delen

Laan Ampsen 8
Lochem
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit drie delen:1. de classicistische rechthoekige aanleg van het voorplein, waarvan de 18e-eeuwse..

Ampsen: noordwestelijk bouwhuis

Laan Ampsen 8
Lochem
NOORDWESTELIJK BOUWHUIS. Langwerpig rechthoekig bakstenen bouwhuis onder een met grijze pannen gedekt schilddak, deels 18e- (en wellicht 17e..

Ampsen: houten tuinprieel

Laan Ampsen 8
Lochem
Ten zuidwesten van het huis tegen de gracht gelegen 19e-eeuws vijfzijdig HOUTEN TUINPRIEEL onder rieten kap, met de open driezijdige voorkan..

Ampsen: mausoleum

Laan Ampsen 8
Lochem
Rechthoekig bakstenen MAUSOLEUM onder laag zadeldak, aan de voorzijde voorzien van een gevelopbouw in speklagen, die aan de zijkanten is voo..

Kaart & Routeplanner