Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ampsen: balustrade, toegangshek en toegangsbrug aan het voorplein in Lochem

Tuin Park Landgoed

Laan Ampsen 8 A
7241NG Lochem
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1760


Beschrijving van Ampsen: balustrade, toegangshek en toegangsbrug aan het voorplein

BALUSTRADE, TOEGANGSHEK EN TOEGANGSBRUG aan het voorplein uit ca. 1760, gebouwd in de tijd van Jan Herman Sigismund van Nagell. Het ensemble vormt een onderdeel van de classicistische indeling van het voorplein. De tweebogige bakstenen toegangsbrug, die op de hoofdas van de aanleg is gelegen, is aan weerszijden voorzien van een zandstenen balustrade met balustervormige spijlen, die aan weerszijden van de brug naar de gracht gesitueerde bakstenen keermuren tot aan de bouwhuizen omlopen. Op de hoeken van de balustrade vier 19e-eeuwse smeedijzeren lantaarns op smeedijzeren piedestals. Loodrecht boven de pijler tussen de twee bogen van de brug een rijk bewerkt smeedijzeren traliehek, samengesteld uit een vleugeldeur met tralies, met aan weerszijden door smalle met krulwerk bezette tussenstukken omlijste zijstukken met tralies (waarvan een met toegangshek), met aan de buitenste zijden voluutvormige vleugelstukken van krullen en tralies. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 405681
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ampsen: balustrade, toegangshek en toegangsbrug aan het voorplein in Lochem

Ampsen: zuidoostelijk bouwhuis

Laan Ampsen 8A
Lochem
ZUIDOOSTELIJK BOUWHUIS. Langwerpig rechthoekig bakstenen bouwhuis onder met grijze pannen gedekt schilddak, deels uit de 18e (en wellicht 17..

Ampsen: zonnewijzer

Laan Ampsen 8A
Lochem
Bolvormige stenen ZONNEWIJZER op zeszijdige stenen sokkel in Lodewijk XV-stijl uit de laatste kwart van de 18e eeuw met de wapens van Van Na..

Ampsen: kasteel

Laan Ampsen 8
Lochem
HOOFDGEBOUW. Huis van twee verdiepingen met hoog omlopend schilddak met schoorstenen op de nok, met twee vooruitspringende zijvleugels aan d..

Ampsen: historische tuin- en parkaanleg bestaat uit drie delen

Laan Ampsen 8
Lochem
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit drie delen:1. de classicistische rechthoekige aanleg van het voorplein, waarvan de 18e-eeuwse..

Ampsen: noordwestelijk bouwhuis

Laan Ampsen 8
Lochem
NOORDWESTELIJK BOUWHUIS. Langwerpig rechthoekig bakstenen bouwhuis onder een met grijze pannen gedekt schilddak, deels 18e- (en wellicht 17e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)