Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ampsen: noordwestelijk bouwhuis in Lochem

Kasteel Buitenplaats

Laan Ampsen 8
7241NG Lochem
Gelderland

Bouwjaar: 17e/18e eeuw


Beschrijving van Ampsen: noordwestelijk bouwhuis

NOORDWESTELIJK BOUWHUIS. Langwerpig rechthoekig bakstenen bouwhuis onder een met grijze pannen gedekt schilddak, deels 18e- (en wellicht 17e-) en deels 19e-eeuws, met voormalige oranjerie, woningen voor het personeel en rentmeesterskantoor, met aan de naar het voorplein gesitueerde voorgevel elf deur- en venstertraveeen. Van zuidwest naar noordoost: een deur met halfronde toog, een hooggelegen venster met ruitvormige roedenverdeling, een dubbele houten halfronde deur, een venster met schuifraam met ruitvormige roedenverdeling, waarvan het gedeelte boven de wisseldorpel het zelfde formaat heeft en even hooggelegen is als het genoemde hoog gelegen venster, een identiek venster, een deur met bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling, een venster met schuifraam als voorgaande, een identieke deur, een houten halfronde dubbele deur als voorgaande, die toegang verleent tot de voormalige moestuin, een via een met de flank tegen het bouwhuis gebouwde bakstenen trap met hardstenen treden met gietijzeren balustrade te bereiken hoger gelegen deur met ruitvormige roedenverdeling, die toegang verleent tot de voormalige rentmeesterswoning en een hoger gelegen venster met schuiframen als voorgaande. In de naar de gracht gelegen kop van de gevel twee vensters met schuiframen als voorgaande. Tegen de achter(noordwest-)zijde van het bouwhuis een 18e-eeuwse bakstenen aanbouw onder een met grijze pannen gedekt schilddak met opkamer en toegangsdeur. In deze aanbouw was vermoedelijk de oranjerie gesitueerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 405670
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ampsen: noordwestelijk bouwhuis in Lochem

Ampsen: kasteel

Laan Ampsen 8
Lochem
HOOFDGEBOUW. Huis van twee verdiepingen met hoog omlopend schilddak met schoorstenen op de nok, met twee vooruitspringende zijvleugels aan d..

Ampsen: historische tuin- en parkaanleg bestaat uit drie delen

Laan Ampsen 8
Lochem
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit drie delen:1. de classicistische rechthoekige aanleg van het voorplein, waarvan de 18e-eeuwse..

Ampsen: rechtzijdig muurwerk

Laan Ampsen 8
Lochem
Rechtzijdig 18e- en 19e-eeuws MUURWERK rond de voormalige boomgaard en moestuin aan de noordwestzijde van het noordwestelijke bouwhuis, omlo..

Ampsen: houten tuinprieel

Laan Ampsen 8
Lochem
Ten zuidwesten van het huis tegen de gracht gelegen 19e-eeuws vijfzijdig HOUTEN TUINPRIEEL onder rieten kap, met de open driezijdige voorkan..

Ampsen: mausoleum

Laan Ampsen 8
Lochem
Rechthoekig bakstenen MAUSOLEUM onder laag zadeldak, aan de voorzijde voorzien van een gevelopbouw in speklagen, die aan de zijkanten is voo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)