Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ampsen: zuidoostelijk bouwhuis in Lochem

Kasteel Buitenplaats

Laan Ampsen 8 A
7241NG Lochem
Gelderland

Bouwjaar: 17e/18e eeuw


Beschrijving van Ampsen: zuidoostelijk bouwhuis

ZUIDOOSTELIJK BOUWHUIS. Langwerpig rechthoekig bakstenen bouwhuis onder met grijze pannen gedekt schilddak, deels uit de 18e (en wellicht 17e) en 19e eeuw, met een tot woning verbouwde oranjerie, koeien- en varkensstal, een paardestal, tuigkamer, voormalige koetsierswoning en koetshuis, met aan de naar het voorplein gesitueerde voorgevel elf venster- en deurtravee├źn. Van noordoost naar zuidwest: een hoog gelegen venster met ruitvormige roedenverdeling en deur met aan het genoemde venster identieke en even hoog gelegen bovenlicht, een hoog gelegen venster als voorgaande, een deur met bovenlicht als voorgaande, een hoog gelegen venster als voorgaande, een dubbele houten halfronde deur, die toegang verleent tot het koetshuis en een identieke dubbele deur, die toegang verleent tot het achter dit gedeelte van het bouwhuis gelegen erf (toponiem: Vaalt), waar zich aan de noordoostelijke singel een 19e-eeuwse houtschuur bevindt. De vier vensters aan de voorgevel ten zuidwesten van de genoemde venster- en deurtraveeen zijn in bestaande gedeeltelijk dichtgemetselde traveeen recent aangebracht, toen het zuidwestelijk deel van het bouwhuis, waarin ondermeer de oranjerie was gehuisvest, tot een woning werd verbouwd. Tussen de twee dubbele halfronde deuren een aan de bovenzijde rond begrensde nis met een plaquette met de wapens van (Jacques Adriaan Christiaan) Van Nagell, van Ampsen en van (Justina Maria Wilhelmina) Rengers met het jaartal 1855. Wellicht duidt dit jaartal op een verbouwingsdatum van het zuidoostelijk bouwhuis. Onder deze nis op een rechthoekige stenen sokkel het gebeeldhouwde en bekroonde alliantiewapen van Van Nagell en Du Tour en het jaartal 1853. De sokkel en wapensteen zijn een fragment van een grenspaalwegwijzer, die tot recent aan het begin van de oprijlaan bij de weg van Lochem naar Laren stond opgesteld. In het noordoostelijke gedeelte van het bouwhuis, ten noorden van het koetshuis, de voormalige koetsierswoning, tuigkamer, de zogenaamde Engelse stallen en paardestal uit de tweede helft van de 19e eeuw met vijf boxen, ruiven en een stand met grijze tegels rondom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 405662
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ampsen: zuidoostelijk bouwhuis in Lochem

Ampsen: balustrade, toegangshek en toegangsbrug aan het voorplein

Laan Ampsen 8A
Lochem
BALUSTRADE, TOEGANGSHEK EN TOEGANGSBRUG aan het voorplein uit ca. 1760, gebouwd in de tijd van Jan Herman Sigismund van Nagell. Het ensemble..

Ampsen: zonnewijzer

Laan Ampsen 8A
Lochem
Bolvormige stenen ZONNEWIJZER op zeszijdige stenen sokkel in Lodewijk XV-stijl uit de laatste kwart van de 18e eeuw met de wapens van Van Na..

Ampsen: kasteel

Laan Ampsen 8
Lochem
HOOFDGEBOUW. Huis van twee verdiepingen met hoog omlopend schilddak met schoorstenen op de nok, met twee vooruitspringende zijvleugels aan d..

Ampsen: historische tuin- en parkaanleg bestaat uit drie delen

Laan Ampsen 8
Lochem
De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG bestaat uit drie delen:1. de classicistische rechthoekige aanleg van het voorplein, waarvan de 18e-eeuwse..

Ampsen: noordwestelijk bouwhuis

Laan Ampsen 8
Lochem
NOORDWESTELIJK BOUWHUIS. Langwerpig rechthoekig bakstenen bouwhuis onder een met grijze pannen gedekt schilddak, deels 18e- (en wellicht 17e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)