Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. kerk o.l.v. onbevlekt ontvangen in Overveen

Kerkelijk Gebouw

Korte Zijlweg 5
2051BD Overveen (gemeente Bloemendaal)
Noord Holland

Bouwjaar: 1864
Architect: Th. Molkenboer


Beschrijving van R.K. kerk o.l.v. onbevlekt ontvangen

Tegen de noordzijde van en deels onder het koor van de reeds beschermde RK kerk OLV Onbevlekt Ontvangen aangebouwde bisschoppelijke grafkapel, uitgevoerd in neogotische trant naar posthuum ontwerp van Th. Molkenboer in 1864. De in dezelfde baksteensoort als van de kerk opgetrokken grafkapel, waarvan de muren zijn voorzien van een kanteel-achtige bekroning en van overhoeks geplaatste steunberen, is alleen van buiten af toegankelijk, vanaf de zijde van de begraafplaats, door middel van een voorportaal. De voorgevel bevat boven het van dubbele spitsboogvormige deuren met ijzeren gehengen voorziene portaal het opschrift locus depositionis episcoporum sanctae ecclesiae harlem met christelijke (graf)symbolen, en voorts een vierpas en vijf wapenschilden; het middelste kanteel wordt bekroond door een kruis. De linkerzijgevel bevat een spitsboogvenster met glas-in-lood en een smal portaalvenster. De korte rechterzijgevel is vrijwel blind. Inwendig leiden vier treden naar de lager gelegen grafkelder, die door stenen kruisribgewelven wordt overkluisd en die door een spitsboogvormige doorgang van het portaal wordt gescheiden. Te weerszijden bevinden zich aan de korte zijden elk zes natuurstenen gedenkplaten, waarvan zes met inscriptie ter nagedachtenis van de sinds 1861 overleden Haarlemse bisschoppen. Tegen de achterzijde bevinden zich een eenvoudig altaar en gebeeldhouwd stenen kruis met Christusfiguur. De vloer bestaat uit gele plavuizen. Bisschoppelijke grafkapel van belang als onderdeel bij de reeds beschermde kerk OLV Onbevlekt Ontvangen en wegens de met de specifieke functie verbonden architectuur- en cultuurhistorische waarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 405078
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. kerk o.l.v. onbevlekt ontvangen in Overveen

O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Korte Zijlweg 5
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen. 1855-1856, Th.Molkenboer. Neogotische pseudobasiliek met transept. Toren met gedrongen vierkante klokkeverdie..

Pastorie

Korte Zijlweg 7
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Rond 1860 in eclectische trant gebouwde PASTORIE behorende bij de rooms-katholieke parochiale kerk "Onze Lieve Vrouw Onbevlekte O..

Vaart en duin: stalgebouw met koetsierswoning

Korte Zijlweg 17
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Inleiding Rond 1890 gebouwd STALGEBOUW MET KOETSIERSWONING, onderdeel van de historische buitenplaats Vaart en Duin, gebouwd in eclectische..

Lage woning met topgevel. Voor enige jaren achterwaarts geplaatst

Korte Zijlweg 8
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Lage woning met topgevel, 18e eeuw. Voor enige jaren achterwaarts geplaatst.

Lage woning deels met rechte kroonlijst, deels topgevel

Zijlweg 10
Overveen (Gemeente Bloemendaal)
Lage woning deels met rechte kroonlijst, deels topgevel, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)