Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'Huis bloemdaal' in Zevenbergschen Hoek

Gebouw

Bloemendaalse Zeedijk 39
4765BN Zevenbergschen Hoek (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1612 (gedeeltelijk)


Beschrijving van 'Huis bloemdaal'

"Huis Bloemdaal"; ten dele uit 1612 daterend, voormalig veerhuis dat ca. 1970 vrij ingrijpend is hersteld; grotendeels in schoon metselwerk opgetrokken pand zonder verdieping bestaande uit twee evenwijdige bouwdelen op rechthoekige plattegrond en onder met blauwe Hollandse pannen gedekte zadeldaken tegen tuitgevels aan de oostzijde, omlopend aan de westzijde en tegen tuitgevel aan de westzijde van de zuidgevel. In de oostgevel met gepleisterde plint een 10-ruits schuifraam en twee zoldervensters in het noordelijke deel en een kelderlicht, een 10-ruits schuifvenster en twee zoldervensters in het zuidelijk deel. In de zuidgevel met gepleisterde plint vier 20-ruits ramen en een 9-ruits zoldervenster, alle voorzien van ontlastingsbogen met geprofileerde bakstenen lijst en op de b.g. met natuurstenen blokjes. In de gepleisterde westgevel twee 10-ruits schuifvensters, een gevelsteen met het wapen van Bloemendaal en openslaande deuren met bovenlichten en kleine roedenverdeling. In de noordgevel twee 15-ruits ramen, een deur met 6-ruits bovenlicht en een 10-ruits schuifraam. Inwendig: tongewelfde kelder onder gedeelte van zuidelijk bouwdeel; moer- en kinderbinten balklagen met consoles. De aanbouw tegen de noordgevel valt niet onder de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40449
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 'Huis bloemdaal' in Zevenbergschen Hoek

Boerderij van het type der noordwestbrabantse kleigronden

Bloemendaalse Zeedijk 2
Zevenbergschen Hoek (Gemeente Moerdijk)
Boerderij van het type der Noordwestbrabantse kleigronden. Jaarankers 1640.

Hoekse Molen/ Ronde Molen (incomplete molen)

De Molensteen 3
Zevenbergschen Hoek (Gemeente Moerdijk)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1873 gebouwd als korenmolen. De molen is omstreek..

Kleine boerderij

Streeplandsedijk 2
Lage Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
Inleiding Kleine boerderij uit XIXA, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand met aangebouwde schuur ligt op een klein ..

Overkluizing van de deels nog bestaande Ree- en Meervliet ter plaatse van de Bloemendaalse Zeedijk met daarboven een woonhuis en bedrijfsgedeelte

Bloemendaalse Zeedijk 40
Lage Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
Inleiding Het betreft hier een overkluizing (in de huidige vorm 17de of 18de-eeuws) van de deels nog bestaande Ree- en Meervliet ter plaats..

Boerderij van het langstraatse type met dwarshuis

Gaete 19
Lage Zwaluwe (Gemeente Drimmelen)
BOERDERIJ van het langstraatse type met dwarshuis, begin 19e eeuw. Zadeldak tussen puntgevels. Vensters met luiken, deuromlijsting met conso..

Kaart & Routeplanner