Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Catharinakerk in Zevenbergen

Kerkelijk Gebouw

Markt 4
4761CD Zevenbergen (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 14e eeuw (koor)


Beschrijving van Sint-Catharinakerk

N.H. KERK. Gotische kerk, bestaande uit een driebeukig schip, een dwarspand, een rechtgesloten koor en aan de westzijde van het noorderdwarspand een kapel. Na zware oorlogsschade in 1949-'53 gerestaureerd, alleen de toren in moderne vormen herbouwd. Het schip in zijn huidige pseudobasilicale gedaante uit omstreeks 1400, toen ook het 14e eeuwse koor verhoogd werd. Laag transept uit de tweede helft van de 14e eeuw in 1541 hoger opgetrokken en aan het noordtransept de Joriskapel aangebouwd. Inwendig zuilen met bladkapitelen, en houten tongewelven. Natuurstenen grafmonument voor Jean de Ligne, heer van Zevenbergen, graaf van Aremberg (gesneuveld in de slag bij Heiligerlee in 1568); door Lambrecht de Lambillon te Namen; tombe in een nis, overhuifd door een rondboog. Op elk der boogstenen een wapen aan de voorzijde en een aan de dagkant; tegen de achterwand van de nis een opschrift in omlijsting en een alliantiewapen. 17e eeuws eiken doophek thans onder de orgelgalerij; eiken preekstoel met klankbord uit 1785. Toegang aan de Markt gevormd door een ijzeren hek tussen twee hardstenen pijlers uit omstreeks 1735. Klokkenstoel met klok van P. de Dorme, 1410, diam. 107 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40443
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Sint-Catharinakerk te Zevenbergen
St. Catharinakerk P1050166.JPG
Plaats Zevenbergen
Denominatie Protestantse Kerk in Nederland
Monumentale status Rijksmonument
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Afbeeldingen
St. Catharinakerk P1050190.JPG
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De St. Catharinakerk of Grote Kerk is een gotische kerk gelegen aan de Markt in Zevenbergen in Noord-Brabant. Ze was vóór de Reformatie gewijd aan de Heilige Catharina . De oudste delen zijn uit de 14e eeuw.

De kerk bestaat uit een driebeukig schip, een dwarspand, een rechtgesloten koor en aan de westzijde van het noorderdwarspand de Joris-kapel. Het schip dateert van omstreeks 1400 toen ook het koor verhoogd werd. De kerk kreeg zijn huidige vorm na een ingrijpende verbouwing in de jaren 1541-1546. Het Flentrop-orgel werd gebouwd in 1954-1955 door D.A. Flentrop te Zaandam en heeft 3 manualen en een vrij pedaal. De Grote Klok, ook wel Maria Klok genoemd, dateert uit 1450 en is ruim 700 kilo zwaar. In de kerk bevinden zich 19 grafstenen.

Er is een praalgraf van Jan van Ligne, graaf van Arenberg, heer van Zevenbergen. Hij sneuvelde in de Slag bij Heiligerlee (1568) waar hij vocht voor Filips II van Spanje. Zijn stoffelijk overschot werd in 1614 herbegraven in het familiegraf in de kloosterkerk van Edingen in Henegouwen.

De St. Catharinakerk is het enige monumentale gebouw dat, na de verwoestingen in Zevenbergen door oorlogshandelingen in 1940 en 1944, behouden is gebleven. Er was evenwel zware oorlogsschade aan de kerk, die tussen 1949 en 1953 is gerepareerd. De toren was vlak voor de bevrijding opgeblazen maar is in 1961 naar het oude uiterlijk geheel herbouwd.

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint-Catharinakerk in Zevenbergen

Dubbel woonhuis met tuinmuur en hek

Markt 1
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Op de hoek van de Markt en de Merodestraat gelegen dubbel WOONHUIS met TUINMUUR en HEK, gebouwd in 1897 in een stijl waarbij ele..

Huis onder zadeldak en met gepleisterde trapgevel, met toppilaster op kraagsteen met masker, en lelie-ankers

Stationsstraat 1
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Huis onder zadeldak en met gepleisterde trapgevel, met toppilaster op kraagsteen met masker, en lelie-ankers. Begin 17e eeuw. In de V.L. ver..

Pand met gepleisterde klokgevel. Fraaie sierankers met uitgesmeed bladmotief. Boven de ramen van de verdieping sporen van ontlastingsbogen

Noordhaven 46
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Pand met gepleisterde klokgevel, 17e eeuws. Fraaie sierankers met uitgesmeed bladmotief. Boven de ramen van de verdieping sporen van ontlast..

Huis met trapgevel van gele en rode baksteen, met zandstenen blokjes en dekstenen. Boven de vernieuwde pui bakstenen lijst met zandstenen kopje. Venst ..

Molenstraat 12
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
HUIS met trapgevel van gele en rode baksteen, met zandstenen blokjes en dekstenen. Boven de vernieuwde pui bakstenen lijst met zandstenen ko..

Constructief een geheel vormend pand, bestaande uit een gedeelte met een zadeldak welks nok evenwijdig aan de straat loopt en aan de ene zijde beëi ..

Molenstraat 40
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Constructief een geheel vormend pand, bestaande uit een gedeelte met een zadeldak welks nok evenwijdig aan de straat loopt en aan de ene zij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (26)

Alle 26 foto's weergeven