Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fleur in Zevenbergen

Molen

Lage Wipstraat 80
4761ED Zevenbergen (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1841


Beschrijving van Fleur

Korenmolen met gemetselde conische romp, gedateerd 1841. Getoogde inrijpoort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40438
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fleur
Fleur
Fleur
Basisgegevens
Plaats Zevenbergen
Bouwjaar 1841/ 1999
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen molen
Vlucht 23,40 m
Functie korenmolen
Bestemming  Voorheen het malen van graan, thans buiten bedrijf; woning
Monumentnummer  40438
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal:  Molens

Fleur is een stellingmolen aan de Lage Wipstraat in het Brabantse Zevenbergen (gemeente Moerdijk). De molen dateert uit 1841 en is gebouwd als korenmolen en oliemolen. In 1938 is vanwege windbelemmering het malen op de wind gestopt. De molen was tot 1950 in gebruik en is in 1969 door de toenmalige gemeente Zevenbergen gekocht. In 1989 kwam de molen, die inmiddels een monumentstatus had, in particuliere handen. Van 1996 tot 1999 is de molen draaivaardig hersteld, waarbij onder meer de molen is rechtgezet en van een nieuwe kap is voorzien. Ook is het metselwerk voor een deel vernieuwd. Dat de restauratie is bedoeld om de molen slechts draaivaardig te maken is te zien aan het bovenwiel, dat geen kamgaten heeft.

De naam Fleur heeft de molen tijdens de restauratie gekregen: het is de naam van de jongste dochter van de toenmalige eigenaar.

In 2007 is de molen gekocht door Stichting Woningbouw Zevenbergen.

Ondanks dat de molen van binnen een woning is, wordt er toch nog regelmatig gedraaid. De molen is in principe niet te bezichtigen, maar af en toe wordt de molen met de Westbrabantse Molendag opengesteld voor het publiek.Monumenten in de buurt van Fleur in Zevenbergen

Pand met gepleisterde klokgevel. Fraaie sierankers met uitgesmeed bladmotief. Boven de ramen van de verdieping sporen van ontlastingsbogen

Noordhaven 46
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Pand met gepleisterde klokgevel, 17e eeuws. Fraaie sierankers met uitgesmeed bladmotief. Boven de ramen van de verdieping sporen van ontlast..

Poortje tussen de nrs 102 en 104; Zandstenen poortje met boog, imposten en geblokte pijlers. Gebeeldhouwd kopje in de sluitsteen van de boog

Noordhaven 102
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Poortje tussen de nrs 102 en 104; vroeg 17e eeuws zandstenen poortje met boog, imposten en geblokte pijlers. Gebeeldhouwd kopje in de sluits..

Huis met trapgevel van gele en rode baksteen, met zandstenen blokjes en dekstenen. Boven de vernieuwde pui bakstenen lijst met zandstenen kopje. Venst ..

Molenstraat 12
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
HUIS met trapgevel van gele en rode baksteen, met zandstenen blokjes en dekstenen. Boven de vernieuwde pui bakstenen lijst met zandstenen ko..

Sint-Catharinakerk

Markt 4
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
N.H. KERK. Gotische kerk, bestaande uit een driebeukig schip, een dwarspand, een rechtgesloten koor en aan de westzijde van het noorderdwars..

Constructief een geheel vormend pand, bestaande uit een gedeelte met een zadeldak welks nok evenwijdig aan de straat loopt en aan de ene zijde beëi ..

Molenstraat 40
Zevenbergen (Gemeente Moerdijk)
Constructief een geheel vormend pand, bestaande uit een gedeelte met een zadeldak welks nok evenwijdig aan de straat loopt en aan de ene zij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)