Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar in Zevenaar

Kerkelijk Gebouw

Kerkweg 8
6905AW Zevenaar
Gelderland

Bouwjaar: 1474 (ingebruikname)


Beschrijving van R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar

R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar, reeds vermeld in 1276. Schilderachtig gelegen temidden van enige boerderijen en huizen terzijde van de bandijk. Schip, toren noorderzijbeuk en driezijdig gesloten koor XV B, ingrijpend hersteld na oorlogsverwoesting van 1572 en in XIX B. In oorsprong pseudobasiliek, zuidbeuk in XVI A vervangen door grotere "Mariakerk", op de grondslagen waarvan in 1909 een neogotische zijbeuk verrees. Het schip is aan de noordzijde in 1863 in basilicale vorm gewijzigd. Gewelven met uitzondering van dat over de noorderbeuk neogotisch. Strakke Nederrijnse toren met ingesnoerde spits. Inventaris: koperen doopvont, 1650; barok altaar met getorste kolommen (1664); neogotisch altaar, waarin opgenomen albasten groep, voorstellend de Nood Gods (XV B), houten St. Barbara (XVd) en houten St. Elisabeth (XVIa). Tegen een der torenpijlers: laatgotische zerk (XVIa). Tweeklaviers orgel,in 1890 gemaakt door L. Schwarze met gebruikmaking van ouder materiaal. Restant mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1746. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40435
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar in Zevenaar

Eenvoudige boerderij

Aerdtsedijk 22
Aerdt (Gemeente Rijnwaarden)
Eenvoudige boerderij, waarvan het gewitte woongedeelte met de schuur een haakse plattegrond vormt. Fraaie strodaken, in de voorgevel jaartal..

Nederlands hervormde kerk

Kerkweg 26
Aerdt (Gemeente Rijnwaarden)
Ned. Herv. Kerk. Forse laat-gotische dorpskerk (XVI) met eenbeukig, driezijdig gesloten koor en schip, dat alleen aan de zuidzijde door een ..

Gracht behorend bij huis aerdt

Molenhoek 2
Herwen (Gemeente Rijnwaarden)
Gracht behorend bij Huis Aerdt.

Huis Aerdt

Molenhoek 3
Herwen (Gemeente Rijnwaarden)
Huis Aerdt. Landschappelijk zeer fraai gesitueerd huis (1652 ter plaatse van een laat-middeleeuws slot) ten Z.O. van het dorp. Rechthoekige ..

Dijkmagazijn

Aerdtsedijk 49
Aerdt (Gemeente Rijnwaarden)
Inleiding Dit DIJKMAGAZIJN werd in 1879 gebouwd in opdracht van het Polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden aan de dijk langs de Oude Rij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)