R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar in Zevenaar

Kerkweg 8
6905AW Zevenaar

Bouwjaar: 1474 (ingebruikname)

Beschrijving van R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar

R.K. Kerk (St. Martinus). In oorsprong de moederkerk van Zevenaar, reeds vermeld in 1276. Schilderachtig gelegen temidden van enige boerderijen en huizen terzijde van de bandijk. Schip, toren noorderzijbeuk en driezijdig gesloten koor XV B, ingrijpend hersteld na oorlogsverwoesting van 1572 en in XIX B. In oorsprong pseudobasiliek, zuidbeuk in XVI A vervangen door grotere "Mariakerk", op de grondslagen waarvan in 1909 een neogotische zijbeuk verrees. Het schip is aan de noordzijde in 1863 in basilicale vorm gewijzigd. Gewelven met uitzondering van dat over de noorderbeuk neogotisch. Strakke Nederrijnse toren met ingesnoerde spits. Inventaris: koperen doopvont, 1650; barok altaar met getorste kolommen (1664); neogotisch altaar, waarin opgenomen albasten groep, voorstellend de Nood Gods (XV B), houten St. Barbara (XVd) en houten St. Elisabeth (XVIa). Tegen een der torenpijlers: laatgotische zerk (XVIa). Tweeklaviers orgel,in 1890 gemaakt door L. Schwarze met gebruikmaking van ouder materiaal. Restant mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1746. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)