R.K. Kerk, St. Andreas in Zevenaar

6901AE Zevenaar

Bouwjaar: mogelijk tweede helft 15e eeuw

Beschrijving van R.K. Kerk, St. Andreas

R.K. Kerk, St. Andreas. Driebeukige pseudobasiliek; de westelijke vier travee├źn XV B (?), vergroot met een neogotische koorpartij in 1870 en met een neogotische toren in 1884. Zuilen met onversierde lijstkapitelen, kruisribgewelven. Belangrijke kerkmeubelen; preekstoel, gedateerd 1657, met gesneden beelden in getoogde nissen; twee herenbanken in het koor; twee kerkbanken en een orgelgalerij, alle in dezelfde stijl met toogpanelen en rijk snijwerk. Zandstenen doopvont (XV) met achthoekige kuip, versierd met traceerwerk. Twee roodzandstenen zerken met relieffiguren (ca. 1600). Koperen reliefplaat met Kruisigingsvoorstelling, XVIa, in geprofileerde zandstenen lijst. Tegen de westzijde van de kerk bij de noorderzijbeuk een voorstelling van "Christus op de koude steen" in Baumbergersteen (XVIa?) van houten geselkolom (XVII ?), waartegen lijdenswerktuigen. Tweeklaviers mechanisch orgel, van oorsprong gemaakt door Wilhelm Rutter in 1846, ombouw en vergroting door Gradus en Hendricus Gradussen in 1887 en wijzigingen door Kerk- en Concertorgelfabriek v/h Gebr. Franssen in 1927. Het instrument is gerestaureerd in 1967 door de firma Jos H. Vermeulen. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van J. en P. van Trier, 1648, diam. 120,7 cm. en twee moderne klokken. In de dakruiter klok van C. Voigt, 1781, diam. 62,8 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)