Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lambertikerk in Zelhem

Kerkelijk Gebouw

Markt 2
7021AA Zelhem (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw en later


Beschrijving van Lambertikerk

N.H.Kerk. Laat-gotische pseudobasiliek (XV B) met 3/8 gesloten koor (midden XV) en westtoren, van oorsprong romaans (XVII B), herbouwd na een instorting in 1662. Bij opgravingen, welke tijdens de herstelling van zware oorlogsschade (1949-'50) werden gedaan, vond men de grondslagen terug van een romaanse basiliek met drie absiden (XI). In het koor een sacramentshuisje (XV) tegen de noordwand. Preekstoel (XVIIb). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40412
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lambertikerk
Aanzicht van de kerk in 2006
Aanzicht van de kerk in 2006
Plaats Zelhem
Gebouwd in ca. 1350
Gewijd aan Lambertus van Maastricht
Monumentnummer  40412
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Lambertikerk is een protestantse kerk in de Nederlandse plaats Zelhem. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd, op de plaats waar rond 800 door hoogstwaarschijnlijk Liudger een kapel is gesticht, en kreeg als patroonheilige Lambertus van Maastricht. Staatse troepen brandden de kerk in 1572 grotendeels af en in de decennia die erop volgden werd gewerkt aan herstel van de kerk. Aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog was de kerk nog steeds niet geheel hersteld en werd uiteindelijk gekozen voor het verkopen van een aantal marken. In 1662 was de kerk weer geheel hersteld. Twaalf jaar later werd de toren van de kerk vernield door een hevige storm, waardoor er wederom herstelwerkzaamheden dienden plaats te vinden. De laatste grote beschadiging van de kerk vond plaats in de Tweede Wereldoorlog, waarbij de kerk door geallieerde bommen werd geraakt. Na de oorlog werd de kerk wederom opgebouwd.

De kerk is een romaanse pseudobasiliek. De kerk is in kalksteen opgetrokken, dat onder andere uit Duitsland is aangevoerd. Het dak en de kerktoren zijn voorzien van dakleien, waarbij de toren een ingesnoerde naaldspits heeft. In de noordwand is een sacramentshuisje ingemetseld.

Het orgel is in 1951 gebouwd door de firma Willem van Leeuwen te Leiderdorp. Het heeft twee manualen en pedaal, 22 stemmen en circa 1.500 pijpen.

De kerk is een rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Lambertikerk in Zelhem

De Nieuwe Molen / Coopsmolen / Coops Mölle

Wiekenweg 5
Zelhem (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding INCOMPLETE MOLEN. De als grondzeiler uitgevoerde ronde stenen molen met de naam 'Coopsmölle' is in 1818 gebouwd als korenmolen..

De Muldersfluite: voormalig molenaarshuis

Zelhemseweg 44
Hengelo (Gld) (Gemeente Bronckhorst)
"De Muldersfluite". Voormalig molenaarshuis, midden 19e eeuw.

Zwembadhuisje

Heisterboomsdijk 1
Zelhem (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding Vrijstaand object van het type ZWEMBADHUISJE gelegen aan de noordzijde van een uitgediept heideven op het landgoed De Baakse Kamp..

Wittebrinkse Molen

Hummeloseweg 76
Zelhem (Gemeente Bronckhorst)
Ronde bakstenen bovenkruier op belt (XIX ?). In verval.

Molen van Sloot / De Hoop

Hengelosestraat 17
Keijenborg (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding MOLENROMP. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen uit een onbekend bouwjaar was ingericht als korenmolen. De molen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)