Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Den Dolder in Den Dolder

Gebouw

Dolderseweg 148 A
3734BL Den Dolder (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1914


Beschrijving van Station Den Dolder

STATION N.S. Eilandstation van de Nederlandsche Centraal Spoorweg Maatschappij (1914). Pretentieloze, functionele architectuur van typische schouw in de wachtkamer. (de monumentale betekenis wordt in sterke mate ondersteund door de sfeer bepalende beplanting met kastanjebomen in het midden van het perron). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40409
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
    Den Dolder   
Station Den Dolder september 2008.jpg
Afkorting Dld
Opening 1895
Perrons 1
Perronsporen 2
Toegang vrij
Lijn(en) Centraalspoorweg
Den Dolder - Baarn
Streekbus 59
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder U-OV
Reizigers 1784 (2016)[1] per dag
Coördinaten 52° 8′ NB, 5° 14′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Den Dolder (Randstad (gebied))
Station Den Dolder
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Den Dolder is een spoorwegstation aan de Centraalspoorweg (spoorlijn UtrechtAmersfoortZwolle) in Den Dolder. Het station werd geopend in 1895 en heette tot 1 mei 1912 Dolderscheweg. Het huidige eilandstation werd geopend in 1914. Enkele kilometers ten oosten van het station takt de spoorlijn Den Dolder - Baarn van de Centraalspoorweg af.

In 1911 was er kortstondig een tramverbinding naar Vliegkamp Soesterberg.

Treinen

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
5500 Sprinter Utrecht CentraalDen DolderBaarn
5600 Sprinter Utrecht CentraalDen DolderAmersfoortZwolle
Station Den Dolder in 1973.

Tussen station Den Dolder en station Bilthoven ligt een middenspoor waarover stoptreinen bij vertragingen geleid kunnen worden om Intercity's te laten passeren. Ook wordt dit spoor gebruikt om goederentreinen aan de kant te nemen.

Is de spoorlijn bij Utrecht voor sprinters afgesloten (door een storing, een ongeval of werkzaamheden), dan eindigen de sprinters uit Amersfoort en Baarn in Den Dolder, niet in Bilthoven. Dankzij het genoemde middenspoor kan een trein van Den Dolder gemakkelijk uitgerangeerd worden om te wachten op de terugreis, zonder dat de intercity's gehinderd worden. In Bilthoven is dat veel lastiger.

De overweg nabij het station blijkt uit onderzoek niet gevaarlijk te zijn. De afstand tussen de beveiligde sporen vorm een extra veiligheidszone, waardoor het onmogelijk is om haastig de 'tegentrein' te ontmoeten. Het station is door lokaal initiatief in 2015 gerestaureerd aan de buitenzijde. Lokale ondernemers in de vereniging DenDolderCS openen eind 2016 de netwerk-flexwerk en vergaderlocatie DenDolderCS in het hoofdgebouw, waarbij het ook functies krijgt die de lokale gemeenschap ondersteunen. Naast het station is de voormalige woning van de stationschef nog aanwezig.

Overig openbaar vervoer

Bij station Den Dolder is ook een bushalte. Het busvervoer rond Den Dolder wordt uitgevoerd door U-OV in opdracht van Bestuur Regio Utrecht. De volgende buslijn doet station Den Dolder aan:

Lijn Route
59 Station HilversumLage Vuursche – Den Dolder – Zeist Busstation

Externe links


Monumenten in de buurt van Station Den Dolder in Den Dolder

Jachthuisje (Prins Alexander)

Amsterdamsestraatweg 9
Baarn
Rond 1834 in laat-Empire-trant opgetrokken pand waarschijnlijk bestemd tot jachthuisje van prins Alexander, met witgepleisterde, van zesruit..

Kantoorgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 1 Vrijstaand KANTOORGEBOUW op samengestelde plattegrond van twee bouwlagen onder samengesteld zadel- en schil..

Werkplaatsgebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 3 Langs de rechterzijde van de centrale as gelegen gekoppelde WERKPLAATSPAVILJOENS die in een carrévorm gegr..

TBC-gebouw

Dolderseweg 164
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 4 Een aan de rechterzijde van de hoofdas gelegen TBC-PAVILJOEN van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond..

Vier zusterhuizen van het type A

Dolderseweg 164a
Den Dolder (Gemeente Zeist)
Omschrijving complexonderdeel 5 Vier ZUSTERHUIZEN van het type A, aan de linker- en rechterzijde van de hoofdas, hebben twee bouwlagen op e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)