Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blikkenburg: Koetshuis in Zeist

Kasteel Buitenplaats

Blikkenburgerlaan 4
3703CV Zeist
Utrecht

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Blikkenburg: Koetshuis

In oorsprong uit het midden van de 19e eeuw daterende KOETSHUIS onder omlopend pannen schilddak, opgetrokken in een neo-classicistische trant; de voorgevel gepleisterd en voorzien van twee dubbele inrijdeuren met omlijsting en geprofileerde kroonlijst in het midden en twee vensters met luiken te weerszijden; op de hoeken gebosseerde lisenen en afgesloten met een geprofileerde kroonlijst. De overige gevels in schoon metselwerk, de rechterzijgevel voorzien van twee vensters met luiken - rechts onderkelderd - en de ingang in het midden. Achter uitgebreid met een gedeelte waarvan de nokrichting haaks staat op het hoofdgedeelte, en voorts voorzien van halfronde gietijzeren stalvensters. Karakteristiek koetshuis bij de v.m. ridderhofstad Blikkenburg. Koetshuis van eenvoudig doch harmonische architectuur, van belang als onderdeel van de v.m. ridderhofstad Blikkenburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40345
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Blikkenburg
Voorzijde van Blikkenburg
Voorzijde van Blikkenburg
Locatie Zeist
Algemeen
Bouwmateriaal Baksteen
Eigenaar particulier
Huidige functie woning
Gebouwd in 14e eeuw
Gesloopt in 1627
Herbouwd in na 1627
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  40344
Bijzonderheden Ridderhofstad
Kasteel Blikkenburg rond 1665 (anonieme tekenaar)
Kasteel Blikkenburg rond 1665 (anonieme tekenaar)

Blikkenburg is een kasteel in de wijk Zeist-West in Zeist, in de Nederlandse provincie Utrecht.

Geschiedenis

Blikkenburg was een ridderhofstad in de provincie Utrecht in het Overkwartier, onder Zeist. Vermoedelijk is het huis in het midden der 14e eeuw door een heer uit het oude geslacht der Wulven gesticht. De wapens komen ook overeen, alleen is dat van het geslacht van goud en rood. Een der dochters van de stichter zou met een Frederik van Zuilen gehuwd zijn, waarna diens kinderen zich Van Zuilen van Blikkenburg noemden.

Zie ook

Wapen van Blikkenburg

Monumenten in de buurt van Blikkenburg: Koetshuis in Zeist

kasteel buitenplaats

Blikkenburgerlaan 4
Zeist
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Blikkenburg). Huis en park op Blikkenburg zijn omstreeks 1850 in samenhang tot stand gekomen, be..

tuin park landgoed

Blikkenburgerlaan 4
Zeist
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Kleinschalige tuin- en pa..

kasteel buitenplaats

Blikkenburgerlaan 4A
Zeist
Omschrijving onderdeel 3: KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Ten zuidoosten van het hoofdgebouw ligt een koet..

tuin park landgoed

Blikkenburgerlaan 4A
Zeist
Omschrijving onderdeel 4: TOEGANGSHEK behorende tot de historische buitenplaats Blikkenburg. Ten westen van het hoofdgebouw wordt aan de Bl..

Blikkenburg: Boerderij onder pannen wolfdak

Blikkenburgerlaan 2B
Zeist
BOERDERIJ uit het begin van de 19e eeuw onder pannen wolfdak. De voorgevel heeft vlechtingen en vensters met twaalfruitsschuiframen en luike..

Kaart & Routeplanner