Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige hervormde kerk in Warder

Kerkelijk Gebouw

Warder 122
1473PH Warder (gemeente Zeevang)
Noord Holland

Bouwjaar: 1848


Beschrijving van Voormalige hervormde kerk

Voormalige Hervormde Kerk, gebouwd in 1847. Zaalkerk met boven de voorgevel een houten klokketorentje. Het gebouw bezit rondboogvensters met van een cordonlijst opgaande omlijstingen. Voorgevel in neoclassicistische trant met door een fronton bekroonde middenrisaliet en een deuromlijsting met hoofdgestel. Klokkenstoel met klok van Claudy Fremy, 1685, diam. 78,3 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40342
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voormalige hervormde kerk
Warder kerkje.jpg
Plaats Warder
Coördinaten 52° 34′ NB, 5° 2′ OL
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  40342
Detailkaart
Hervormde kerk (Warder)
Hervormde kerk (Warder)
Lijst van rijksmonumenten in Edam-Volendam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De voormalige hervormde kerk is een in 1847 gebouwd kerkgebouw in het Nederlandse dorp Warder, in de Noord-Hollandse gemeente Edam-Volendam. Het huidige gebouw werd op 18 mei 1967 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister. De zaalkerk is het enige rijksmonument van het dorp Warder. De kerk is sinds 1975 in gebruik als sporthal en gymzaal voor onder andere de lokale basisschool.

Geschiedenis

Het huidige gebouw is in 1847 gebouwd ter vervanging van een vervallen 16e-eeuwse kruiskerk. Begin jaren 70 van de 20e-eeuw begon de ontkerkelijking zo groot te worden en was het pand zo zwaar vervallen dat er sprake van was om de kerk te slopen.[1] Het dak stortte deels in en er groeiden planten in de kerk.[2]

De kerk werd uiteindelijk voor ƒ1 gekocht van de gemeente Zeevang, alleen de toren bleef van de gemeente. De Stichting Sporthal Warder werd opgericht om het beheer over het pand te voeren. In 1975 werd de verbouwde kerk als sporthal in gebruik genomen.[2]

Exterieur

De kerk heeft boven de neoclassicistische voorgevel een houten toren waarin zich een klok bevindt. De voorgevel is vormgegeven als een lijstgevel met een middenrisaliet waarop een fronton staat. Onder het fronton een dubbele paneeldeur met wit geschilderde deuromlijsting. Aan weerszijden van de deur een rondboogvenster.

Toren

De toren bestaat uit een gesloten vierkant met daarop een open klokkenstoel. Het geheel wordt gedekt door een achtkantige torenspits. De klokkenstoel met klok is van de hand van Claudy Fremy. De klok is gegoten in 1685 in Amsterdam gegoten en heeft een diameter van 78,3 cm.[3] Het mechanische uurwerk, met elektrische opwinding, is van Eijsbouts.


Monumenten in de buurt van Voormalige hervormde kerk in Warder

Etersheimer Braakmolen

Etersheimer Braakweg 5
Oosthuizen (Gemeente Zeevang)
Inleiding Incomplete POLDERMOLEN met molenerf van de polder Etersheimerbraak. De Etersheimerbraak was een binnen de Westfriese Omringdijk ..

Op de dijk naar Warder een grenspaal in de vorm van een obelisk

IJsselmeerdijk 4
Oosthuizen (Gemeente Zeevang)
Op de dijk naar Warder een grenspaal in de vorm van een obelisk, 1777.

Bakstenen huis met schilddak. Gesneden Lodewijk XV-DEUR en snijraam tussen geblokte pilasters in het midden van de voorgevel. Daarboven een dakkapel m ..

Raadhuisstraat 29
Oosthuizen (Gemeente Zeevang)
Bakstenen huis met schilddak. Gesneden Lodewijk XV-DEUR en snijraam tussen geblokte pilasters in het midden van de voorgevel. Daarboven een ..

Bakstenen huis met schilddak. Ingang met bovenlicht tussen pilasters in het midden van de voorgevel. Daarboven een dakkapel met gesneden vleugelstukke ..

Raadhuisstraat 42
Oosthuizen (Gemeente Zeevang)
Bakstenen huis met schilddak. Ingang met bovenlicht tussen pilasters in het midden van de voorgevel. Daarboven een dakkapel met gesneden vle..

Houten huis met aan de straat een puntgevel met fronton boven een bakstenen pui

Raadhuisstraat 55
Oosthuizen (Gemeente Zeevang)
Houten huis met aan de straat een puntgevel met fronton boven een bakstenen pui, XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)