Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Banpaal in Schardam van Hoorn in Schardam

Overig

Schardam 21
1476NB Schardam (gemeente Zeevang)
Noord Holland

Bouwjaar: 1761


Beschrijving van Banpaal in Schardam van Hoorn

Een hardstenen banpaal met opschrift 1761 en bekroond door de Eenhoorn met het wapen van Hoorn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40340
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Banpaal in Schardam
Schardam Banpaal.JPG
Jaar 1761
Locatie nabij Schardam 21, Schardam
Monumentnummer 40340
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De banpaal in Schardam is een hardstenen banpaal van de voormalige banne van Hoorn. De banpaal is een rijksmonument en is op 22 augustus 1972 als zodanig ingeschreven in het monumentenregister.[1] Om aan te geven dat het om het verbanningsgebied van Hoorn gaat staat op de top de eenhoorn met het wapen van Hoorn. De hoorn van de eenhoorn wijst ook naar de stad. De banpaal staat tussen de Noorder- en Zuidersluis in Schardam. Een vergelijkbare, maar oudere, banpaal staat op de Waligsdijk tussen Ursem en Avenhorn. Een derde paal staat voor het huidige politiebureau in Hoorn, dit betreft echter een replica.[2]

Uiterlijk

De banpaal bestaat uit een lage vierkante voet met daarop een taps toelopende pilaar. Op de top van de pilaar zit de eenhoorn van Hoorn, deze houdt het wapenschild van de stad vast. De eenhoorn is bordeauxrood van kleur. De hoorn en manen van de eenhoorn zijn bedekt met bladgoud. De eenhoorn kijkt in de richting van de stad Hoorn. Ook de hoorn op het schild is die kant op gedraaid, waardoor het heraldisch gezien niet het correcte wapen is. Alle vier de zijdes zijn opgedeeld in een boven- en onderstuk.

Aan de voor- en achterzijde van de pilaar bevindt zich een fantasieschild (cartouche) met daarop de hoorn van Hoorn, de hoorn komt aan de twee zijkanten terug, maar zonder schild.[3] Onder de hoorns is het jaartal, ingekleurd met bladgoud, aangebracht.

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Banpaal in Schardam van Hoorn in Schardam

Pandje, een geheel uitmakende met het aantrekkelijke complex van de beide sluizen te Schardam. Een voorgedeelte en een aansluitend lager achtergedeelt ..

Schardam 21
Schardam (Gemeente Zeevang)
Pandje, een geheel uitmakende met het aantrekkelijke complex van de beide sluizen te Schardam. Een voorgedeelte en een aansluitend lager ach..

Noorder- en Zuidersluis

Schardam 21
Schardam (Gemeente Zeevang)
Complex van twee sluizen, waarvan de zuidelijke in 1592 gereed kwam en drie stenen heeft, een met Anno, een met 1783 en een met inscriptie. ..

Hervormde Kerk

Schardam 27
Schardam (Gemeente Zeevang)
Hervormde Kerk. Klein eenschepig gebouw met vijfzijdige sluiting, waarschijnlijk daterend uit 1662; westmuur vernieuwd in machinale steen na..

Toren der Hervormde Kerk

Schardam 27
Schardam (Gemeente Zeevang)
TOREN der Herv.Kerk. Klokketorentje boven het westelijk wolfeind van de kap. In dakruiter klok van Geert van Wou, 1497, diam. 71,1 cm. Mecha..

Hornsluis

Schardam 32
Schardam (Gemeente Zeevang)
Beemster- of Hornsluis. In 1735 voltooid; loost het polderwater uit Schermer en Beemster. Cartouche met het door lofwerk omgeven wapen van d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)