Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk. Zaalkerk met spitsboogvensters en een houten torentje op de westgevel in Kwadijk

Kerkelijk Gebouw

Kwadijk 87
1471CE Kwadijk (gemeente Zeevang)
Noord Holland

Bouwjaar: 1835
Architect: Beets


Beschrijving van Hervormde Kerk. Zaalkerk met spitsboogvensters en een houten torentje op de westgevel

Herv. Kerk. Zaalkerk met spitsboogvensters en een houten torentje op de westgevel. Preekstoel, XVII. Doophek, XVIII A. Koperen doopboog met bekroning in Lodewijk XIV-stijl, 1741. Koperen lezenaar, XVIII. Tweeklaviers orgel, in 1866 gemaakt door P. Flaes. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, elektrisch opgewonden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40328
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Hervormde Kerk, Kwadijk 01.jpg
Plaats Kwadijk
Denominatie Nederlands Hervormd
Coördinaten 52° 32′ NB, 4° 59′ OL
Gebouwd in 1835
Restauratie(s) 1982-1986
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  40328
Interieur
Orgel Pieter Flaes, 1866
Detailkaart
Hervormde kerk (Kwadijk)
Hervormde kerk (Kwadijk)
Lijst van rijksmonumenten in Edam-Volendam
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk van Kwadijk is een rijksmonumentaal kerkgebouw in de Noord-Hollandse plaats Kwadijk, gemeente Edam-Volendam. De kerk is vorm gegeven als een zaalkerk met op de westelijke muur een houten toren.

Geschiedenis

Een eerste vermelding van een kerk in het dorp werd rond het jaar 1300 gemaakt. Die kerk lag op een eiland en was ongeveer 400 jaar lang alleen per boot te bereiken. De kerk was een kruiskerk met kruisingstoren.[1] Daarmee leek de kerk dus op de kerk van Oosthuizen. De kruiskerk werd in 1835 vervangen door de huidige zaalkerk, die wel is opgebouwd uit materiaal van de voorgaande kerk. Zo bestaat de vloer uit zerken die in de kruiskerk lagen en is de oude preekstoel, het doophek en de lezenaar overgegaan naar de zaalkerk.[2]

De kerk kwam in 1959 in nationale belangstelling, want op 20 september dat jaar werd voor het eerst een dienst gehouden onder leiding van een vrouwelijke dominee: Ds I.C. Jansen. Ook in 1963 werd er verslag gedaan van een dienst door dominee Jansen, ditmaal ging het om een live radioverslag van een doop van drie kinderen.[2]

In 1982 kocht de Stichting Oude Hollandse Kerken het gebouw, als eerste liet de stichting de kerk volledig restaureren. Sindsdien worden er in de kerk kerkdiensten, tentoonstellingen, concerten en meer in gehouden.

Exterieur

In de toren bevindt zich een mechanisch uurwerk van Eijsbouts dat elektrisch opgewonden wordt.

De ramen in de zijmuren zijn vormgegeven als spitsbogen.

Interieur

Het orgel

In de kerk bevindt zich een tweeklaviers orgel uit 1866, het is gebouwd door Pieter Flaes. Het maakt net als een koperen doopboog en dito lezenaar deel uit van de bescherming van het rijksmonument. Ook de 17e-eeuwse preekstoel is beschermd.


Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk. Zaalkerk met spitsboogvensters en een houten torentje op de westgevel in Kwadijk

Watertoren

Kwadijk 39
Kwadijk (Gemeente Zeevang)
Inleiding WATERTOREN, gebouwd in 1925 in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf van Noord-Holland, naar eigen ontwerp (ir. B.F. v..

Doopsgezinde vermaning, gesitueerd op ruim erf aan de westzijde van de straat en hiervan door een ijzeren spijlenhek gescheiden. De in sobere trant op ..

Middelie 79
Middelie (Gemeente Zeevang)
Inleiding Doopsgezinde VERMANING, gesitueerd op ruim erf aan de westzijde van de straat en hiervan door een ijzeren spijlenhek gescheiden. ..

Voormalige pastorie, thans woonhuis, gesitueerd aan de westzijde van de straat

Middelie 76
Middelie (Gemeente Zeevang)
Inleiding Voormalige PASTORIE, thans woonhuis, gesitueerd aan de westzijde van de straat, volgens gevelsteen (achtergevel) gebouwd in 1881...

Zwaansvliet: bakstenen boogbrug met bakstenen hekpijlers

Volgerweg 83
Zuidoostbeemster (Gemeente Beemster)
Bakstenen boogbrug met bakstenen hekpijlers, XVIIb, van de voormalige voor Francois van Os in 1628 gebouwde buitenplaats Zwaansvliet. Twee l..

Houtheuvel

Purmersteenweg 9
Purmerend
Inleiding VILLA 'Houtheuvel', gebouwd in 1879 naar ontwerp van architect H.P. van den Aardweg voor de houthandelaar Jan Brandjes. Een gedee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)