Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Victor in Zeeland

Molen

Verbindingsweg 3
5411NP Zeeland (gemeente Landerd)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938


Beschrijving van Sint Victor

Molen. Zeskante met dakleer beklede beltkorenmolen "St.Victor", 19e eeuw, herbouwd na stormschade in 1925. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40323
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Victor
Sint Victor (2008)
Sint Victor (2008)
Basisgegevens
Plaats Zeeland-Oventje
Bouwjaar 1938
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante houten molen
Vlucht 23,10 m
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  40323
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Sint Victor is een windkorenmolen in het Nederlandse buurtschap Oventje te Zeeland (gemeente Landerd). Het is een stellingmolen en een bovenkruier waarvan het achtkant in 1938 vanuit Veghel naar zijn huidige plaats is gebracht, ter vervanging van een in 1925 door storm vernielde zeskante beltmolen. Het pakhuis onder de molen dateert uit 1957. De molen heeft tot 1973 op professionele basis gemalen, maar het gevlucht werd in dat jaar door storm zwaar beschadigd.

De roeden van de Sint Victor zijn voorzien van het stroomlijnsysteem van Bussel.

In de molen bevinden zich een koppel 16der en een koppel 17der kunststenen, waarmee op vrijwillige basis graan wordt gemalen. De Sint Victor is eigendom van de gemeente Landerd en is op zaterdagmorgen geopend voor bezoek.

Bijzonder, want thans zeldzaam, is de bekleding van de molen met het rode Icopal, in die tijd wel vaker toegepast. Deze bedekking had het voordeel dat, in tegenstelling tot het normale asfaltpapier, het jaarlijkse teren overbodig was.Monumenten in de buurt van Sint Victor in Zeeland

De Dageraad

Molenstraat 2
Zeeland (Gemeente Landerd)
Molen. Ronde stenen beltkorenmolen uit 1874.

Heilige Jacobus de Meerdere

Kerkstraat 51
Zeeland (Gemeente Landerd)
Inleiding De R.K. PASTORIE van de parochie H. Jacobus de Meerdere staat aaan de westelijke zijde van de Kerkstraat, ten zuiden van de R.K. ..

Heilige Jacobus de Meerdere

Kerkstraat 51
Zeeland (Gemeente Landerd)
Inleiding. Aan de westelijke zijde van de Kerkstraat te Zeeland staat centraal in het dorp het R.K. KERKGEBOUW van de Heilige Jacobus de Me..

Heilige Jacobus de Meerdere

Kerkstraat 51
Zeeland (Gemeente Landerd)
Inleiding Aan de westelijke zijde van de R.K. kerk van de Heilige Jacobus de Meerdere ligt het overigens niet beschermde kerkhof van de par..

Voormalig schoolgebouw. Rechthoekig pand met getoogde vensters en langgerekt pannen schilddak. Geprofileerde, bakstenen waterlijst onder de dakvoet. A ..

Kerkstraat 55
Zeeland (Gemeente Landerd)
Voormalig schoolgebouw, daterend uit 1843. Rechthoekig pand met getoogde vensters en langgerekt pannen schilddak. Geprofileerde, bakstenen w..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)