Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Coppensmolen in Zeeland

Molen

Kerkstraat 122
5411CM Zeeland (gemeente Landerd)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1883


Beschrijving van Coppensmolen

Molen. Ronde stenen beltkorenmolen uit 1881. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40320
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Dit artikel gaat over de Coppensmolen in Zeeland (N-Brabant). Zie Grote Bentel voor de Coppensmolen te Turnhout in België
Coppensmolen
Coppensmolen (2008)
Coppensmolen (2008)
Basisgegevens
Plaats Zeeland
Bouwjaar 1883 (?)
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 25,70 m
Functie korenmolen
Monumentnummer  40320
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Coppensmolen is een windkorenmolen te Zeeland in de Nederlandse gemeente Landerd. Het is een beltmolen en een bovenkruier die vermoedelijk gebouwd is in 1883 in opdracht van Nicolaas Coppens, ter vervanging van een standerdmolen. Bij de bouw zijn veel onderdelen van de standerdmolen, die nog maar enkele tientallen jaren daarvoor was verplaatst, gebruikt. In 1971 kocht de gemeente de molen en liet deze in 1982/3 restaureren. Hierbij kreeg de molen de naam waarmee hij officieus al werd aangeduid.

In 2008 zijn de roeden voorzien van het Systeem van Bussel. Dit was bij de restauratie van 1983 verwijderd, maar om goed te kunnen blijven draaien ondanks de verslechterde molenbiotoop is het systeem opnieuw aangebracht. Op 17 november 2008 is de molen feestelijk heropend.

In de molen bevinden zich twee koppel 17der kunststenen, waarmee op vrijwillige basis graan wordt gemalen.Monumenten in de buurt van Coppensmolen in Zeeland

Boerderij op T-vormige plattegrond, onder rieten wolfdaken. In de woning ramen met kleine roedenverdeling en met luiken

Kerkstraat 108
Zeeland (Gemeente Landerd)
Boerderij op T-vormige plattegrond, onder rieten wolfdaken. In de woning ramen met kleine roedenverdeling en met luiken. 19e eeuw.

Voormalig schoolgebouw. Rechthoekig pand met getoogde vensters en langgerekt pannen schilddak. Geprofileerde, bakstenen waterlijst onder de dakvoet. A ..

Kerkstraat 55
Zeeland (Gemeente Landerd)
Voormalig schoolgebouw, daterend uit 1843. Rechthoekig pand met getoogde vensters en langgerekt pannen schilddak. Geprofileerde, bakstenen w..

Heilige Jacobus de Meerdere

Kerkstraat 51
Zeeland (Gemeente Landerd)
Inleiding De R.K. PASTORIE van de parochie H. Jacobus de Meerdere staat aaan de westelijke zijde van de Kerkstraat, ten zuiden van de R.K. ..

Heilige Jacobus de Meerdere

Kerkstraat 51
Zeeland (Gemeente Landerd)
Inleiding. Aan de westelijke zijde van de Kerkstraat te Zeeland staat centraal in het dorp het R.K. KERKGEBOUW van de Heilige Jacobus de Me..

Heilige Jacobus de Meerdere

Kerkstraat 51
Zeeland (Gemeente Landerd)
Inleiding Aan de westelijke zijde van de R.K. kerk van de Heilige Jacobus de Meerdere ligt het overigens niet beschermde kerkhof van de par..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)