Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterreschans: Boerderij in overpark in Nieuwersluis

Boerderij

Rijksstraatweg 7
3631AA Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw


Beschrijving van Sterreschans: Boerderij in overpark

BOERDERIJ IN OVERPARK. Onderkelderde hallehuisvormige boerderij op rechthoekig grondplan in rode baksteen (staand-verband metselwerk), uit de tweede helft van de 18e eeuw. De boerderij is overkapt met een rieten zadeldak met rode nokpannen, met versnijding ter hoogte van de overgang van het woonhuis (oostzijde) naar de stal (westzijde), vanaf welk punt de dakschilden lager zijn doorgetrokken. Aan de voor(oost-)zijde wordt de boerderij afgesloten door een tuitgevel. Woonhuis-gedeelte: aan de noordoosthoek de onderkelderde opkamer met een dubbel openslaand venster met zestien-ruitsindeling met luiken aan de noordzijde en twee identieke vensters met luiken aan de voorzijde. Aan de noordgevel onder de opkamer twee keldervensters met diefijzers en luiken en aan de voorzijde een dubbel keldervenster met diefijzers en luiken, eveneens onder de opkamer. Links aan de voorgevel beganegronds een kruiskozijn met vensters met 6-ruitsindeling en in de bovenvakken vensters met 4-ruitsindeling. Op eerste verdieping een dubbel openslaand 16-ruitsvenster met luiken en 5-ruits bovenlicht. Zuidzijde: drie zes-ruitsschuifvensters met luiken. De ingang is aan de noordzijde gesitueerd tussen de stal en opkamer en bestaat uit een deur met 2-ruits bovenlicht. Stal-gedeelte: aan noord- en zuidzijde drie vensters met 6-ruitsindeling. Sinds kort na 1815, toen er op Sterreschans een aanleg in landschapsstijl werd gerealiseerd, vormt de boerderij de kern van een 'ferme ornie'. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 403068
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sterreschans: Boerderij in overpark in Nieuwersluis

Sterreschans: Toegangshek naar boerderij in overpark

Rijksstraatweg 7
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK NAAR BOERDERIJ IN OVERPARK. Eenvoudig smeedijzeren hek met twee vleugels, XIXB op gebogen gemetselde bakstenen landhoofden. Het ..

Sterreschans: Toegangshek overpark tegenover toegangshek oprit koetshuis

Rijksstraatweg 22
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK OVERPARK TEGENOVER TOEGANGSHEK OPRIT KOETSHUIS C.A.. Eenvoudig smeedijzeren dubbel draaihek uit ca. 1900 van rechte regels en ha..

Sterreschans: Toegangshek met hekpijlers aan oprit van het koetshuis

Rijksstraatweg 22
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK MET HEKPIJLERS AAN OPRIT VAN HET KOETSHUIS C.A.. Eenvoudig smeedijzeren dubbel draaihek uit ca. 1900 van rechte regels en haakse..

Rupelmonde

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW (Rupelmonde). Blokvormig hoofdgebouw bestaande uit een zeventiende-eeuws deel van drie bouwlagen (grenzend aan de straat) en een..

Rupelmonde: Historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 24
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Rupelmonde. Eenvoudige aanleg in landschapsstijl, die in het begin van de nege..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)