Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterreschans: Houten tuinhuis aan de vecht gelegen in Nieuwersluis

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 20
3631AC Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Sterreschans: Houten tuinhuis aan de vecht gelegen

HOUTEN TUINHUIS, aan de Vecht gelegen, op achtzijdige grondslag, met vlak dak met overstek, dat geschraagd wordt door gootklossen, die paarsgewijs op de hoeken aan de bovenkant van elke zijde aanzetten. Het in de jaren '80 van deze eeuw gerestaureerde en enigszins in Jugendstil opgetrokken tuinhuis, dat uit ca. 1900 dateert en in ca. 1920 van Houdringe (De Bilt) naar Sterreschans is verplaatst, is omgaand van een daklijst van verticale delen met muizetandvormige begrenzing aan de onderzijde voorzien. De naar het oosten (Vecht) gerichte ingangspartij, die een gehele zijde in beslag neemt, bestaat uit een rechthoekig kozijn, waarin vroeger een dubbele draaideur met aan weerszijden twee ruitloze vensters met diagonale roedenverdeling en aan de bovenzijde vier ruitloze bovenlichten met op de hoeken driepasboogvormige omlijsting. Aan weerszijden van de ingangspartij een over de gehele breedte van de zijden gelegen venster met smaller centraal aan deze zijden gesitueerd bovenlicht, waarin een Jugendstil-patroon van verticale, horizontale en gebogen roedenverdeling. Aan weerszijden van deze zijden een over de gehele breedte van een zijde gelegen venster met een Jugendstil-patroon van verticale en horizontale roedenverdeling. Aan de bovenzijde van het venster een gevelbekleding van diagonaal tegen elkaar geplaatste houten delen. De drie achterzijden van het tuinhuis zijn met houten delen in verticaal verband afgetimmerd. Interieur: aan de achter(west-)wand loodrecht tegenover de ingangspartij een ingebouwde kast met twee rijk bewerkte kastdeuren met Jugendstil-patroon van verticale, horizontale, diagonale en gebogen delen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 403062
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sterreschans: Houten tuinhuis aan de vecht gelegen in Nieuwersluis

Sterreschans: Koetshuis, tuinmanswoning en schuur

Rijksstraatweg 20
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
KOETSHUIS ANNEX TUINMANSWONING EN STENEN SCHUUR op rechthoekig grondplan, onder met grijze pannen gedekt zadeldak, waarvan het westelijke ge..

Sterreschans: Dubbel draaihek bij koetshuis

Rijksstraatweg 22
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
DUBBEL DRAAIHEK BIJ KOETSHUIS C.A.. Dubbel smeedijzeren draaihek uit de 19e eeuw van rechte regels en haakse stijlen met pijlpuntvormige bek..

Huis Sterreschans

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. Hoofdgebouw op rechthoekig grondplan met een breed bouwgedeelte naar de straatwegzijde en een smaller bouwgedeelte aan de Vecht..

Sterreschans: Historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de historische tuin- en parkaanleg van Sterreschans zijn nog verscheidene elementen uit het eind van de..

Sterreschans: Vechtstoep met vazen op sokkel

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
VECHTSTOEP MET SIERVAZEN OP SOKKELS uit de 18e eeuw, bestaande uit een voluutvormig uitzwenkende bakstenen keermuur met centraal gelegen rec..

Kaart & Routeplanner