Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterreschans: Vechtstoep met vazen op sokkel in Nieuwersluis

Tuin Park Landgoed

Rijksstraatweg 18
3631AC Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Sterreschans: Vechtstoep met vazen op sokkel

VECHTSTOEP MET SIERVAZEN OP SOKKELS uit de 18e eeuw, bestaande uit een voluutvormig uitzwenkende bakstenen keermuur met centraal gelegen rechte aanleg-zijde, aan de Vecht evenwijdig aan de ingangspartij van het huis gesitueerd. Aan de noord en zuid gelegen (uit-)einden een bakstenen sokkel met hardstenen Lodewijk XV console waarop een effen marmeren kelkvormige vaas in late Marot-stijl, uit ca. 1750. Aan de Vechtzijde wordt de stoep door een 19e-eeuws smeedijzeren balustrade van stijlen en regels begrensd, waarvan het verloop de uitzwenkende belijning van de stoep volgt. Aan de hoeken van de balustrade een iets verzwaarde stijl met knopvormige bekroning. Centraal in de balustrade een dubbel draaihek met links bovenaan in verguld ijzer de letters STERRE en rechts SCHANS. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 403061
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sterreschans: Vechtstoep met vazen op sokkel in Nieuwersluis

Huis Sterreschans

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. Hoofdgebouw op rechthoekig grondplan met een breed bouwgedeelte naar de straatwegzijde en een smaller bouwgedeelte aan de Vecht..

Sterreschans: Historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de historische tuin- en parkaanleg van Sterreschans zijn nog verscheidene elementen uit het eind van de..

Sterreschans: Toegangshek aan oprit van het huis

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK AAN OPRIT VAN HET HUIS. Eenvoudig smeedijzeren dubbel draaihek van rechte regels en haakse stijlen met pijlpuntvormige bekroning..

Sterreschans: Toegangshek overpark tegenover toegangshek oprit huis

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
TOEGANGSHEK OVERPARK TEGENOVER TOEGANGSHEK OPRIT HUIS. Eenvoudig smeedijzeren dubbel draaihek van rechte regels en haakse stijlen met pijlpu..

Over Holland

Rijksstraatweg 14
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
Complexonderdeel 1 HOOFDGEBOUW LANDHUIS OVER HOLLAND. In rode baksteen opgetrokken hoofdgebouw, waarvan het oudste deel uit 1707 d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)