Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sterreschans: Koetshuis, tuinmanswoning en schuur in Nieuwersluis

Woonhuis

Rijksstraatweg 20
3631AC Nieuwersluis (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1800


Beschrijving van Sterreschans: Koetshuis, tuinmanswoning en schuur

KOETSHUIS ANNEX TUINMANSWONING EN STENEN SCHUUR op rechthoekig grondplan, onder met grijze pannen gedekt zadeldak, waarvan het westelijke gedeelte (Koetshuis) aan de bovenzijde is afgeplat, met aan de noordzijde haaks op de scheiding tussen het koetshuis en de tuinmanswoning een rechthoekige aanbouw onder zadeldak, dat eveneens met grijze pannen is gedekt. Koetshuis (ca. 1800): aan de zijkanten van de smalle oostgevel op beganegrond-niveau van het in rode baksteen opgetrokken koetshuis, dat aan de westzijde van het complex is gelegen, een schuifvenster met 20-ruitsindeling, met luiken. Op eerste verdieping-niveau aan de zijkanten van de oostgevel een rondboogvenster met twee houten luiken met bovenlicht met twee haaks geplaatste diagonale roeden en een centraal gelegen verticale roede. In de topgevel een rondboogvenster met afmetingen en roedenverdeling identiek aan de genoemde bovenlichten van de rondboogvensters. Zuidgevel: links een dubbele houten paneeldeur met in beide deuren aan bovenzijde een venster in de vorm van een afgeplatte ovaal met scherpe hoeken; rechts een houten deur met bovenlicht met acht-ruitsindeling en links hiervan een 8-ruits schuifvenster met luiken. Noordgevel: aan rechterzijde, loodrecht tegenover de dubbele deur aan de zuidgevel een identieke dubbele deur. Tuinmanswoning (18e- wellicht 17e-eeuws): de zuid- en oostgevel van de tuinmanswoning, die met haar westgevel tegen het koetshuis is gebouwd, is wit gepleisterd. Zuidgevel: Links een dubbele glazen deur van recente datum met rechts hiervan twee vensters met 6-ruitsindeling; rechts twee iets hoger gelegen vensters met 6-ruitsindeling met luiken. Achter dit deel van de gevel een opkamer. Oostgevel: beganegrond-niveau een centraal in de gevel gelegen 6-ruitsschuifvenster met op eerste verdieping-niveau een venster met 4-ruitsindeling. Noordgevel: een kleine aanbouw op rechthoekig grondplan opgetrokken in rode baksteen onder een met grijze pannen gedekt lessenaarsdak met aan de noordzijde een venster met 4-ruitsindeling. Stenen schuur (18e- wellicht 17e-eeuws): haaks op de noordzijde van het koetshuis en de tuinmanswoning, opgetrokken in rode baksteen met centraal in de smalle noordgevel een houten deur met bovenlicht met 12-ruitsindeling met direct hier op aansluitend een houten luik. Links van deze deur met bovenlicht en luik een breed venster met 12-ruitsindeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 403060
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sterreschans: Koetshuis, tuinmanswoning en schuur in Nieuwersluis

Sterreschans: Houten tuinhuis aan de vecht gelegen

Rijksstraatweg 20
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HOUTEN TUINHUIS, aan de Vecht gelegen, op achtzijdige grondslag, met vlak dak met overstek, dat geschraagd wordt door gootklossen, die paars..

Sterreschans: Dubbel draaihek bij koetshuis

Rijksstraatweg 22
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
DUBBEL DRAAIHEK BIJ KOETSHUIS C.A.. Dubbel smeedijzeren draaihek uit de 19e eeuw van rechte regels en haakse stijlen met pijlpuntvormige bek..

Huis Sterreschans

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HOOFDGEBOUW. Hoofdgebouw op rechthoekig grondplan met een breed bouwgedeelte naar de straatwegzijde en een smaller bouwgedeelte aan de Vecht..

Sterreschans: Historische tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Van de historische tuin- en parkaanleg van Sterreschans zijn nog verscheidene elementen uit het eind van de..

Sterreschans: Vechtstoep met vazen op sokkel

Rijksstraatweg 18
Nieuwersluis (Gemeente Stichtse Vecht)
VECHTSTOEP MET SIERVAZEN OP SOKKELS uit de 18e eeuw, bestaande uit een voluutvormig uitzwenkende bakstenen keermuur met centraal gelegen rec..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)