Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariakerk in Oosterwijtwerd

Kerkelijk Gebouw

Dorpstraat 29
9911PB Oosterwijtwerd (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1237 vroege 16e eeuw (verb.) 17e eeuw (dakruiter, vensters) 1812 (herst.) 1855 (verb.) 1925 en 1985 (rest.) 1237 ca. 1237 vroege 16e eeuw (verb.) 17e eeuw (dakruiter, vensters) 1812 (herst.) 1855 (verb.) 1925 en 1985 (rest.)


Beschrijving van Mariakerk

HERV.KERK op verhoogd kerkhof. Gaaf bakstenen kerkje met versmald halfrond gesloten koor; aan de noordzijde zijn de halfronde gesloten romaanse vensters nog aanwezig. In de kerk preekstoel met gesneden kuip en klankbord en kapstokbord. Eenvoudige avondmaalstafel; koorafsluitingen met spijlen. Overhuifde herenbank met gesneden bekroning. Twee banken met spijltjes aan het voorschot van voormalig doophek. Zandstenen epitaaf Ripperda. Drie wapenborden. Houten offerblok. Koperen kroon met 16 armen. Minstens zes zerken. Oud mechanisch smeedijzeren torenuurwerk staat buiten gebruik in de kerk opgesteld. Eenklaviers mechanisch orgel, van oorsprong gemaakt door Chr. Müller in 1744 voor een onbekende kerk, in 1845 door H.E. Freytag geplaatst in de kerk van Oosterwijtwerd. In 1895 vergroot door orgelmaker S. Proper en geplaatst in een nieuwe kas, waarbij de klaviatuur aan de zijkant werd aangebracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40304
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mariakerk
Mariakerk
Mariakerk
Plaats Oosterwijtwerd
Gebouwd in 13e eeuw
Gewijd aan Maria
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  40304
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode romaans
Afbeeldingen
Dakruiter
Dakruiter
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakerk in Oosterwijtwerd is een van de oudste bakstenen kerken in de provincie Groningen. Het romaanse bouwwerk staat op de dorpswierde centraal in het dorp. Het gebouw is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken. Het exterieur werd gerestaureerd in de jaren 1990. Het interieur zal worden gerestaureerd in 2015.

De datering van de kerk is onzeker. Karstkarel merkt op dat de kerk wellicht al voor 1200 kan zijn ontstaan[1], terwijl de Stichting Oude Groninger Kerken verwijst naar zowel dendrochronologisch onderzoek van de kap, dat zou wijzen op houtkap in 1237, als naar een beschrijving die de kerk dateert op einde 12e eeuw.

De eenvoudige zaalkerk heeft een inspringende halfronde apsis, waarvan de muren licht taps toelopen. De apsis heeft drie rondboogvensters, waarvan het middelste is dichtgezet. De noordmuur van het schip heeft een spaarveld over de volle breedte. Hierin waren aan de bovenzijde kleine romaanse rondboogvensters geplaatst. In latere tijd zijn in de zuidmuur drie, en in de noordmuur een groter rondboogvenster geplaatst om meer licht in de kerk te laten.

Bij de kerk stond een losstaande klokkentoren, die in 1664 instortte. Er werd daarna een dakruiter geplaatst. Deze heeft een windvaan met het wapen van de familie Ripperda. In de kerk zijn diverse rouwborden aanwezig voor leden van deze familie, die de heerlijke rechten van Oosterwijtwerd bezat.

Orgel

Het orgel van de kerk heeft in zijn lange geschiedenis vele wijzigingen en verbouwingen meegemaakt. Het werd in 1741 vervaardigd door de befaamde orgelbouwer Christian Müller. Het was toen een kabinetorgel, dat in 1845 door Herman Eberhard Freytag in de kerk van Oosterwijtwerd werd geplaatst. Jan Doornbos (bijgenaamd 'Jan Avontuur') breidde het in 1895 uit tot kerkorgel. De orgelkas werd gemaakt door Jan Proper. Door lekkage in de kerk raakte het instrument in 1950 beschadigd. Het werd door Mense Ruiter hersteld. Een laatste opknapbeurt kwam gereed in 1996 door Albert Hendrik de Graaf.

Interieur


Monumenten in de buurt van Mariakerk in Oosterwijtwerd

Hervormde pastorie

Dorpstraat 31
Oosterwijtwerd (Gemeente Loppersum)
Inleiding PASTORIE gebouwd in 1896 op de plek van een oude weem in een Ambachtelijk-Traditionele stijl met Neo-Classicistische elementen. D..

Borgterrein

Dorpsstraat
Oosterwijtwerd (Gemeente Loppersum)
Borgterrein. Datering: 13e eeuw of later.

Hervormde pastorie

Wierdeweg 16
Leermens (Gemeente Loppersum)
Inleiding PASTORIE opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Het voorhuis van de pastorie werd in 1880 gebouwd. Hiervoor werd de ..

Wierde

dorpscentrum
Leermens (Gemeente Loppersum)
Deel van een dorpswierde, waaronder resten van een borg. Datering: Late IJzertijd/Romeinse tijd - nieuwe tijd.

Pand onder zadeldak tegen topgevel (smederij)

Wierdeweg 8
Leermens (Gemeente Loppersum)
Aan de rand van het kerkhof gelegen pand onder zadeldak tegen topgevel. Zesruitsvensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)