Mariakerk in Oosterwijtwerd

Dorpstraat 29
9911PB Oosterwijtwerd (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1237 vroege 16e eeuw (verb.) 17e eeuw (dakruiter, vensters) 1812 (herst.) 1855 (verb.) 1925 en 1985 (rest.) 1237 ca. 1237 vroege 16e eeuw (verb.) 17e eeuw (dakruiter, vensters) 1812 (herst.) 1855 (verb.) 1925 en 1985 (rest.)

Beschrijving van Mariakerk

HERV.KERK op verhoogd kerkhof. Gaaf bakstenen kerkje met versmald halfrond gesloten koor; aan de noordzijde zijn de halfronde gesloten romaanse vensters nog aanwezig. In de kerk preekstoel met gesneden kuip en klankbord en kapstokbord. Eenvoudige avondmaalstafel; koorafsluitingen met spijlen. Overhuifde herenbank met gesneden bekroning. Twee banken met spijltjes aan het voorschot van voormalig doophek. Zandstenen epitaaf Ripperda. Drie wapenborden. Houten offerblok. Koperen kroon met 16 armen. Minstens zes zerken. Oud mechanisch smeedijzeren torenuurwerk staat buiten gebruik in de kerk opgesteld. Eenklaviers mechanisch orgel, van oorsprong gemaakt door Chr. Müller in 1744 voor een onbekende kerk, in 1845 door H.E. Freytag geplaatst in de kerk van Oosterwijtwerd. In 1895 vergroot door orgelmaker S. Proper en geplaatst in een nieuwe kas, waarbij de klaviatuur aan de zijkant werd aangebracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)