Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Donatuskerk in Leermens

Kerkelijk Gebouw

Kerkpad 7
9912PB Leermens (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1000 (schip) 1150-1200 (dwarsschip) 13e eeuw (koor) verb. in de 14e, 15e en 16e eeuw en in 1822 1957-'60 (rest.) 1000 ca. 1000 (schip) 1150-1200 (dwarsschip) 13e eeuw (koor) verb. in de 14e, 15e en 16e eeuw en in 1822 1957-'60


Beschrijving van Donatuskerk

Herv.Kerk op omheind ruim kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw, waarvan het schip en de dwarspanden uit tufsteen bestaan en nog wel uit de 11e en 12e eeuw dateren. Rechtgesloten bakstenen koor uit de 13e eeuw. Op het koorgewelf en de wanden decoratieve en figurale schilderingen. In het zuider dwarspand fragment van een gemetseld oxaal eveneens met geschilderde decoratie. De kerk bezit een 17e eeuwse preekstoel. Mechanisch torenuurwerk, Gebr. Van Bergen, Midwolda, 1913, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Donatuskerk
Donatuskerk van Leermens
Donatuskerk van Leermens
Plaats Leermens
Coördinaten 53° 21′ NB, 6° 48′ OL
Gebouwd in 11e eeuw
Begraafplaats crypte
Monumentnummer  40301
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen en baksteen
Stijlperiode Romanogotiek
Afbeeldingen
Afbeelding van de oude kerk met het westwerk, zoals te zien op de avondmaalsschaal uit 1653. Nagetekend door Cornelis Peters in 1891. Zie ook de afbeelding op de avondmaalsbeker
Afbeelding van de oude kerk met het westwerk, zoals te zien op de avondmaalsschaal uit 1653. Nagetekend door Cornelis Peters in 1891. Zie ook de afbeelding op de avondmaalsbeker
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Donatuskerk is een middeleeuwse kerk in het Groninger dorp Leermens (gemeente Loppersum).

Beschrijving

De kerk, die genoemd is naar de heilige Donatus van Arezzo (4e eeuw)[1], bevindt zich op één van de hoogste wierden van de provincie Groningen. De bouw van de kerk is begonnen rond 1050. In het bouwwerk zijn zowel romaanse als romanogotische en gotische elementen te onderscheiden. Ook het bouwmateriaal is gemengd: zowel tufsteen als baksteen. De kerk raakte zwaar beschadigd bij een brand in 1957.

Exterieur

De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in tufsteen. De zijmuren van het schip resteren uit die periode, met inbegrip van de rondbogige vensters en rondboogfries in het schip. Het transept is van latere datum, waarbij tufsteen is hergebruikt, overigens is het opgetrokken in baksteen. Het koor is volledig in baksteen en duidelijk romanogotisch.

De kerk heeft tegenwoordig een dakruiter. Oorspronkelijk had de kerk een westwerk met twee spitsen, dat in 1822 wegens bouwvalligheid werd vervangen door een houten dakruiter. De huidige dakruiter is van na de brand in 1957. In de ruiter hangt een luidklok uit 1971.

Interieur

In het interieur bevinden zich schilderingen uit de periode 1400-1450 van Sint Sebastiaan, de tronende Maria met kind en Sint Ursula (de mantelmadonna). De laatste schildering laat Ursula zien met schuilende maagden - volgens de legende elfduizend in getal - onder haar mantel (zie afbeelding).

Het gewelf in het koor is voorzien van een gevarieerd patroon van metselmozaïek. Hoog in het midden van dit gewelf bevindt zich een rozet met een afbeelding van het Lam Gods. In de ring eromheen bevinden zich de symbolen (zie: afbeelding) van de vier Evangelisten: Matteüs (engel), Marcus (leeuw), Lucas (stier), en Johannes (adelaar).

Onder het koor bevindt zich een crypte, wellicht voor de heren van de borg Bolsiersema ten noorden van Leermens.[2]

In 1510 stichtte Doeko Grovinck, sinds 1486 kerkheer te Middelstum, in de kerk van Leermens een prebende voor het zielenheil van zijn verwanten en voorouders. De stichting geschiedde ten behoeve van het altaar van Maria en Anna.[3]

De preekstoel dateert uit de 17e eeuw. Eronder is een luik naar een kelder, die in de Tweede Wereldoorlog dienst heeft gedaan als schuilkelder voor onderduikers.[4]

Het kerkorgel werd in 1964 gebouwd door de orgelbouwers Gebroeders Van Vulpen te Utrecht.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Donatuskerk in Leermens

Pand onder zadeldak tegen topgevel (smederij)

Wierdeweg 8
Leermens (Gemeente Loppersum)
Aan de rand van het kerkhof gelegen pand onder zadeldak tegen topgevel. Zesruitsvensters.

Wierde

dorpscentrum
Leermens (Gemeente Loppersum)
Deel van een dorpswierde, waaronder resten van een borg. Datering: Late IJzertijd/Romeinse tijd - nieuwe tijd.

Pandje onder hoog schilddak met twee hoekschoorstenen

Wierdeweg 1
Leermens (Gemeente Loppersum)
Ten oosten van de kerk aan de weg over de terp staand pandje onder hoog schilddak met twee hoekschoorstenen. Oorspronkelijke kozijnen in een..

Hervormde pastorie

Wierdeweg 16
Leermens (Gemeente Loppersum)
Inleiding PASTORIE opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl. Het voorhuis van de pastorie werd in 1880 gebouwd. Hiervoor werd de ..

Wierde (Eenumerhoogte)

Schansweg
't Zandt (Gemeente Loppersum)
Terp. Datering: omstreeks begin jaartelling.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)