Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakhuis in Mechelen

Boerderij

Eperweg 3
6281NA Mechelen (gemeente Gulpen Wittem)
Limburg

Bouwjaar: vroeg 20e eeuw


Beschrijving van Bakhuis

Vroeg 20e eeuws bakhuis in de vorm van twee in elkaars verlengde liggende rechthoekige ruimten onder aansluitende zadeldaken met verschillende nokhoogten. Het bakhuis is gesitueerd op een ten opzichte van de weg hoger gelegen terrein even buiten de kern van het dorp nabij een groep beschermde opstallen van in vakwerk uitgevoerde woon- en bedrijfsgebouwen, die dateren van de 17e tot de 19e eeuw. Het in rode baksteen opgetrokken bouwwerk heeft de in Zuid Limburg reeds zeldzaam geworden vorm van twee ineenlopende ruimten, waarvan de voorste groter en hoger is (hier wordt het gerei bewaard, dat benodigd is bij het bakken) dan de achterste ruimte, waarin de bakoven is gebouwd die vanuit de voorste ruimte kan worden gestookt; de schoorsteen bevindt zich op het rechte dakvlak van laatstgenoemde ruimte; de buitenmuren van de achterste ruimte kennen geen openingen, die van de voorste ruimte hebben een houten toegangsdeur in de voorgevel en een venster (met vierdeling) dat bij een recente renovatie is aangebracht; bij die renovatie zijn ook windveren langs beide met rode pannen gedekte zadeldaken geplaatst. Het vroeg 20e eeuwse bakhuis is zowel vanwege de zeldzaamheid van de twee gekoppelde ruimten met daarin de authentieke bakoven, alsook vanwege de situering nabij de groep reeds beschermde vakwerkhuizen en stallen van een zodanige architectuurhistorische waarde, dat een bescherming op Rijksniveau gerechtvaardigd is te achten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 403003
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakhuis in Mechelen

Vakwerkschuur

Eperweg 3
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Op hoog gelegen hof even buiten de kern van Mechelen gesitueerde 19e eeuwse VAKWERKSCHUUR, opgetrokken met de nok evenwijdig aan die van het..

Hoeve den dijk

Eperweg 3A
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Hoeve Den Dijk. Groot woonhuis, XVII, grotendeels van vakwerk met geschoord dakoverstek, tweelichtvensters en aan de achterzijde een bespijk..

Onderste Molen

Hoofdstraat 105
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Watermolen op de Geul. Bakstenen gebouw, midden XIX; oorspronkelijk papiermolen, sinds 1882 korenmolen (Turbine).

Hoeve de Pley: grote vakwerkhoeve met binnenplaats

Overgeul 1
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Grote VAKWERKHOEVE MET BINNENPLAATS, XVIII; hierbij oogstschuur en bakhuis, eveneens in vakwerk, XVIII.

Vakwerkhuis

Overgeul 13
Mechelen (Gemeente Gulpen Wittem)
Vakwerkhuis, 1659, verhoogd XIX.

Kaart & Routeplanner