Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Alberdaheerd in 't Zandt

Boerderij

Boslaan 1
9915TH 't Zandt (gemeente Loppersum)
Groningen

Bouwjaar: 1859 (schuur) ca. 1875 (theekoepel) 1905 (schuur)


Beschrijving van Alberdaheerd

Alderbaheerd. Op dubbel omgracht terrein met hout beplant gelegen boerderij met voorhuis onder schilddak met hoekschoorstenen waarop borden. Omlijste smalle ingang, ter rechterzijde waarvan de smalle zesruitsvensters zijn bewaard. Deze staan nog in de zijgevels en de onderkelderde aanbouw ter linkerzijde. Op het erf bakhuis. Op de singel tussen beide grachten theekoepel op staanders en gedekt door gezwenkt rieten dak op breed overstek. Duivenhuis op staanders onder zadeldak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40294
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De voorzijde van de Alberdaheerd anno 2011

De Alberdaheerd is een monumentale boerderij, gelegen op het voormalige borgterrein van de borg Alberda ten zuidoosten van 't Zandt in de Nederlandse provincie Groningen.

Beschrijving

De Alberdaheerd is gelegen op een dubbel omgracht terrein. Tot in de 18e eeuw was er sprake van de borg Alberda, daarna wordt de boerderij aangeduid als de Alberdaheerd[1]. De Alberdaheerd was vanaf de 15e eeuw tot 1707 in het bezit van leden van de familie Alberda, daarna kwam het in het bezit van Roelof Steenhuis. Vanaf 1811 waren leden van de familie Cleveringa eigenaar van de Alberdaheerd. Volgens een gevelsteen in de schuur is deze gebouwd of verbouwd in 1763. De heerd zelf werd in 1854 ingrijpend verbouwd. In 1971 kreeg de boerderij een nieuwe eigenaar, die er onder meer een kwekerij voor koikarpers vestigde. In 2008 kreeg de Alberdaheerd de Teenstraprijs van de Boerderijenstichting Groningen, een prijs die de bedoeling heeft om de waarde van boerderijen als beeldbepalende elementen in het landschap onder de aandacht te brengen[2].

De Alberdaheerd is erkend als een rijksmonument. Bij de erkenning zijn ook drie zelfstandige objecten, die bij de boerderij horen, betrokken. Het betreft het bakhuis, dat op het erf staat, de theekoepel die op de singel tussen de grachten staat en een duivenhuis. De theekoepel werd omstreeks 1875 gebouwd en staat niet op een heuveltje, maar op acht houten staanders. Het huisje heeft een rieten tentdak[3]. Ook het duivenhuis staat op staanders en heeft een zadeldak.


Monumenten in de buurt van Alberdaheerd in 't Zandt

Borgterrein (Alberdaheerd)

Boslaan
Leermens (Gemeente Loppersum)
Borgterrein. Datering: 13e eeuw of later.

Sarrieshut

Schatsborgerweg 4
't Zandt (Gemeente Loppersum)
Pand onder zadeldak tussen topgevels in een waarvan een wapensteentje. Deels onderkelderd. Het pand zal het voorhuis zijn geweest van een bo..

Renteniershuis met aangebouwde schuur

Schatsborgerweg 8
't Zandt (Gemeente Loppersum)
Renteniershuis. Voorhuis onder schilddak met hoekschoorstenen. Omlijste ingang met halfrond bovenlicht; daarboven gemetselde dakkapel. Aange..

Woning onder zadeldak evenwijdig aan de straat

Oosterstraat 33
't Zandt (Gemeente Loppersum)
WONING onder zadeldak evenwijdig aan de straat. Boven de topgevels schoorstenen. Zes- en vijftienruitsvensters.

Transformatergebouw (Schatsborg 2810)

bij Schatsborgerweg 1 Schatsborgerweg 1 bij Schatsborgerweg 1
't Zandt (Gemeente Loppersum)
Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1929 aan de Schatsborgerweg, in opdracht van het toenmalige Provinciaal Electriciteitsbedrijf van..

Kaart & Routeplanner


Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven