Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis der onbeschaamden in Zaltbommel

Woonhuis

Waterstraat 26
5301AJ Zaltbommel
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1550 (renaissancegevel)


Beschrijving van Huis der onbeschaamden

PAND met gepleisterde en geverfde gevel, die in de verdieping aanzienlijke resten bevat van een rijk gedecoreerde renaissancegevel uit omstreeks 1550. De drie vensters worden gescheiden door kandelaberzuiltjes op gebeeldhouwde basementen. Op de kapitelen dezer zuiltjes staande putti, die kleine hoofdgestellen torsen. Hierboven rechte pilasters, met renaissance-ornament versierd. Boven de vensters rijk geprofileerde en met sculptuur bezette keperbogen. De gevel wordt afgesloten door een borstwering met verdiepte velden, welke gescheiden worden door pilasters, met gebeeldhouwde eikels bekroond. De hagedisse- en apenfiguurtjes tegen de onderpui zijn sculpturen van de beeldhouwer Van der Schaft. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40276
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis der onbeschaamden in Zaltbommel

Pand met twee verdiepingen en zadeldak, dat aan de voorzijde is afgewolfd en aan de achterzijde aansluit tegen een tot puntgevel gewijzigde trapgevel ..

Waterstraat 36
Zaltbommel
Pand uit de vroege 17e eeuw met twee verdiepingen en zadeldak, dat aan de voorzijde is afgewolfd en aan de achterzijde aansluit tegen een to..

Pand, bestaande uit twee samengetrokken laat-middeleeuwse huizen, die aan de voorzijde in de eerste helft 19e eeuw een doorgaande kroonlijst verkregen ..

Waterstraat 38
Zaltbommel
PAND, bestaande uit twee samengetrokken laat-middeleeuwse huizen, die aan de voorzijde in de eerste helft 19e eeuw een doorgaande kroonlijst..

't Wapen van Gelderland

Markt 2
Zaltbommel
Op de hoek van de Waterstraat gelegen, laat-gotisch woonhuis van twee verdiepingen met hoog zadeldak, dat aan voor- en achterzijde wordt afg..

Het Vergulde Varken

Markt 4
Zaltbommel
Pand met twee verdiepingen en zadeldak, evenwijdig aan de Markt, tussen trapgevels, waarvan de oostelijke deel uitmaakt van het pand Markt 2..

Huis dat in het derde kwart der 19e eeuw een gepleisterde lijstgevel met vijf consoles onder de kroonlijst verkreeg

Waterstraat 44
Zaltbommel
Huis uit de 16e of 17e eeuw, dat in het derde kwart der 19e eeuw een gepleisterde lijstgevel met vijf consoles onder de kroonlijst verkreeg...

Kaart & Routeplanner