Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Waag in Zaltbommel

Kerkelijk Gebouw

Oliestraat 1
5301BA Zaltbommel
Gelderland

Bouwjaar: 1796-1798
Architect: C. van Leeuwen


Beschrijving van Waag

WAAG. Smal, rechthoekig bakstenen gebouw met verdieping en schilddak, ontworpen door C. van Leeuwen en gebouwd van 1796 tot 1798. De voorgevel aan de Markt heeft een getoogde inrijpoort, geflankeerd door twee hardstenen, Dorische pilasters, die een hoofdgestel dragen, waarboven een gesneden Justitiabeeld. Het vertrek boven de Waagruimte heeft twee vensters, waarin sinds een recente restauratie 15-ruitsschuiframen. De gevel wordt bekroond door een houten kroonlijst met in het fries triglyphen en metopen, waarboven een fronton met door guirlandes omgeven stadswapen. Inwendig een aan de zoldering hangende weegschaal uit ca. 1800. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40247
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Waag in Zaltbommel

Pand met gepleisterde lijstgevel

Markt 13
Zaltbommel
Pand met gepleisterde lijstgevel, 19e eeuw.

Achter de Waag een pakhuis met verdieping en schilddak, waarop aan de zuidzijde een windwijzer. Getoogde poort, waarboven getoogd hijsvenster en dakve ..

Oliestraat 3
Zaltbommel
Achter de Waag een pakhuis met verdieping en schilddak, waarop aan de zuidzijde een windwijzer. Getoogde poort, waarboven getoogd hijsvenste..

Pand met verdieping en hoog schilddak

Gamerschestraat 1
Zaltbommel
Een 16e of 17e eeuws pand met verdieping en hoog schilddak op de hoek van de Oliestraat. De gepleisterde voorgevel heeft een rechte kroonlij..

Pand met gepleisterde lijstgevel

Markt 9
Zaltbommel
Pand met gepleisterde lijstgevel, waarvan de benedenverdieping dateert uit het midden der 19e eeuw, en de bovenverdieping uit de eerste helf..

Pand met gevel, waarvan de trapgevelbekroning vervangen is door een rechte kroonlijst. Boven de pui twee leeuwenmaskerconsoles en een gebeeldhouwde ge ..

Gamerschestraat 3
Zaltbommel
Pand met vroeg 17e eeuwse gevel, waarvan de trapgevelbekroning vervangen is door een rechte kroonlijst. Boven de pui twee leeuwenmaskerconso..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)