Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Maarten van Rossum (Stadskasteel) in Zaltbommel

Militair Object

Nonnenstraat 5
5301BE Zaltbommel
Gelderland

Bouwjaar: ca. 1535


Beschrijving van Huis Maarten van Rossum (Stadskasteel)

HUIS van Marten van Rossem. Omstreeks 1535 gebouwd poortgebouw voor een stadspaleis, dat nimmer is uitgevoerd. Bouwwerk op rechthoekige plattegrond met verdieping en zadeldak tussen traptorens. Op de hoeken ronde arkeltorens met slanke spitsen. Aan de achterzijde een uitbouw met twee trapgevels en een traptoren met ui-vormige spits. De lagere begane-grond wordt van de hogere verdieping gescheiden door een natuurstenen waterlijst. Toegangspoort met kielboogvormige, geprofileerde en geblokte bakstenen omlijsting, geflankeerd door rijk versierde natuurstenen kandelaberzuilen. Vensters met natuurstenen kruiskozijnen en halve kruiskozijnen, bekroond door boogtrommels, waarin reliefs. De voorgevel wordt afgesloten door een weergang met kantelen. Sierankers. In het kalf van de toegangsdeur in de poort staat gesneden: anno 1613. Alle sculptuur in vroege renaissance-vormen. Het gebouw is in 1885 ingrijpend gerestaureerd door P.J.H.Cuypers. Inwendig: gang en vertrekken met kruisribgewelven, in een der kamers op gebeeldhouwde kraagstenen. Drie renaissance-schouwen, waarvan een, met hermen, die Adam en Eva voorstellen, dateert uit het laatste kwart der 16e eeuw en de beide andere uit de bouwtijd van het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40237
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Maarten van Rossumhuis
Maarten van Rossumhuis (2009)
Maarten van Rossumhuis (2009)
Locatie Zaltbommel, Nonnenstraat 5 - 7
Algemeen
Kasteeltype stadskasteel
Bouwmateriaal steen
Eigenaar Staat (Rijksgebouwendienst)
Huidige functie Museum
Gebouwd in omstreeks 1535
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  40237
Website Stadskasteel Zaltbommel
Toegang Stadskasteel
Toegang Stadskasteel

Het Maarten van Rossumhuis is een zestiende-eeuws huis in de Nederlandse stad Zaltbommel. Het monumentale pand is omstreeks 1535 gebouwd in opdracht van de bekende Gelderse militair Maarten van Rossum. Het gebouw is uitbundig versierd met voor Nederland bijzonder renaissance-beeldhouwwerk. Door het uiterlijk met torentjes en kantelen wordt het ook wel een stadskasteel genoemd, wat terugkomt in Stadskasteel Zaltbommel, de naam die in 2008 gegeven werd aan het in het gebouw gevestigde museum (voorheen het Maarten van Rossummuseum).

In 1881 is het pand op initiatief van Victor de Stuers en de bekende architect Pierre Cuypers gered van sloop. Het Rijk kocht het bouwwerk aan en vestigde er het kantongerecht in. Na de aankoop volgde restauratie onder leiding van Cuypers. In 1908 werden opnieuw werkzaamheden uitgevoerd en sinds die tijd staat het huis geheel vrij, met aan de achterzijde een tuin.

Toen in de jaren dertig van de vorige eeuw de indeling in kantongerechten veranderde, kwam het huis vrij en toonde de Oudheidkamer voor Zaltbommel, Bommelerwaard en Heerewaarden belangstelling. Met steun van de familie Philips kon het Maarten van Rossumhuis ingericht worden als museum. De oudheidkamer veranderde in 1954 van naam in Stichting Maarten van Rossummuseum.

Het gebouw, dat geldt als één van de vroege voorbeelden van de officiële Nederlandse monumentenzorg, was tot 2016 in bezit van de Staat en als zodanig in beheer bij de Rijksgebouwendienst. Het is op 15 januari 2016 samen met 28 andere monumenten overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.[1]

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Maarten van Rossumhuis in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 343

Monumenten in de buurt van Huis Maarten van Rossum (Stadskasteel) in Zaltbommel

Pand met eenvoudige trapgevel, bekroond door een gebeeldhouwde granaatappel

Boschstraat 64
Zaltbommel
Pand met eenvoudige trapgevel, 17e eeuw, bekroond door een gebeeldhouwde granaatappel.

Pand met eenvoudig gepleisterde lijstgevel van 19e-eeuws karakter

Nieuwstraat 3
Zaltbommel
Pand (17e eeuw ?) met eenvoudig gepleisterde lijstgevel van 19e eeuws karakter.

Pand met eenvoudig gepleisterde lijstgevel van 19e-eeuws karakter

Nieuwstraat 5
Zaltbommel
Pand (17e eeuw ?) met eenvoudig gepleisterde lijstgevel van 19e eeuws karakter.

Gedeelte van de stadsmuur

Stadsmuur
Zaltbommel
Gedeelte van de stadsmuur uit de eerste helft der 14e eeuw.

Gedeelte van de stadsmuur

Stadsmuur
Zaltbommel
GEDEELTE van de STADSMUUR uit de eerste helft der 14e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Maarten van Rossum (Stadskasteel) in Zaltbommel

Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven