Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis in Zaltbommel

Gebouw

Markt 12
5301AL Zaltbommel
Gelderland

Bouwjaar: 1760-1763
Architect: Anthony Viervant (Arnhem)


Beschrijving van Stadhuis

Stadhuis. Rechthoekig, bakstenen gebouw, opgetrokken tussen 1760 en 1763 naar ontwerp van Anthony Viervant te Arnhem, bestaande uit een souterrain, een bel-etage en een verdieping en bekroond door een omlopend schilddak, waarop aan de voorzijde een houten klokketorentje. Het gebouw heeft een hardstenen plint met bordes, waarop een balustrade. De voorgevel wordt verlevendigd door zes doorgaande bakstenen pilasters van de Dorische orde, die een hoofdgestel dragen, waarvan het fries triglyphen bezit. Vensters met negen- en zesruitsschuiframen. Op de hoeken van de bordesbalustrade schildhoudende leeuwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40230
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadhuis in Zaltbommel

Waterpomp

Hardstenen pomp a/d Tolstraat
Zaltbommel
Hardstenen POMP met gebeeldhouwde siervaas in Lod XIV-vormen bekroond, midden 19e eeuw.

Pand met verdieping en hoog schilddak, waarin dakvenster met hoofdgestel

Markt 10
Zaltbommel
Pand met verdieping en hoog schilddak, waarin dakvenster met hoofdgestel. De gevel is vernieuwd in quasi-18e eeuwse stijl in 1925. Links een..

Pand op de hoek van de Tolstraat, verdieping en schilddak.

Gamerschestraat 2
Zaltbommel
Een 15e- of 16e eeuws pand op de hoek van de Tolstraat. Verdieping en schilddak. De gepleisterde zijgevel heeft boven de eerste vier venster..

De Blauwe Fles

Markt 6
Zaltbommel
Pand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de Markt. De gepleisterde gevel is afgedekt door een houten kroonlijst en heeft in de verdie..

Pand op L-vormige plattegrond, met aan de voorzijde een gepleisterde lijstgevel van midden 19e-eeuws karakter. In de verdieping vensters met zesruitss ..

Gamerschestraat 4
Zaltbommel
Pand op L-vormige plattegrond, met aan de voorzijde een gepleisterde lijstgevel van midden 19e eeuws karakter. In de verdieping vensters met..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)