Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Wapen van Gelderland in Zaltbommel

Woonhuis

Markt 2
5301AL Zaltbommel
Gelderland


Beschrijving van 't Wapen van Gelderland

Op de hoek van de Waterstraat gelegen, laat-gotisch woonhuis van twee verdiepingen met hoog zadeldak, dat aan voor- en achterzijde wordt afgesloten door trapgevels. Op de hoek een groot pothuis. De voorgevel heeft een houten onderpui, waarboven drie segmentvormige ontlastingsboogjes. Het daarboven gelegen deel van de gevel wordt door drie natuurstenen waterlijsten horizontaal geleed. De vensters van de tweede verdieping zijn gevat in korfboognissen: die van de zolderverdiepingen in spitsboognissen. Het venster van de laagste zolderverdieping wordt geflankeerd door segmentnissen. Vlak afgedekte trappen. De vensters van de door twee bakstenen waterlijsten gedeelde zijgevel zijn alle gevat binnen korfboognissen. De achtertrapgevel heeft gotische ezelsrugafdekkingen. De houten onderpui, de houten kruiskozijnen met luikjes, de zijgevel en het pothuis zijn geheel vernieuwd bij een ingrijpende restauratie, welke het pand in 1904 onderging. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40226
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Wapen van Gelderland in Zaltbommel

Het Vergulde Varken

Markt 4
Zaltbommel
Pand met twee verdiepingen en zadeldak, evenwijdig aan de Markt, tussen trapgevels, waarvan de oostelijke deel uitmaakt van het pand Markt 2..

De Blauwe Fles

Markt 6
Zaltbommel
Pand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de Markt. De gepleisterde gevel is afgedekt door een houten kroonlijst en heeft in de verdie..

Pand met verdieping en hoog schilddak, waarin dakvenster met hoofdgestel

Markt 10
Zaltbommel
Pand met verdieping en hoog schilddak, waarin dakvenster met hoofdgestel. De gevel is vernieuwd in quasi-18e eeuwse stijl in 1925. Links een..

Stadhuis

Markt 12
Zaltbommel
Stadhuis. Rechthoekig, bakstenen gebouw, opgetrokken tussen 1760 en 1763 naar ontwerp van Anthony Viervant te Arnhem, bestaande uit een sout..

Voormalige Stadsapotheek

Markt 3
Zaltbommel
Voormalige Stadsapotheek. Pand met slanke trapgevel uit het midden der 16e eeuw. De eerste verdieping en de eerste zolderverdieping worden i..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)