Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bommelsch Gasthuis in Zaltbommel

Gebouw

Kerkstraat 2
5301EH Zaltbommel
Gelderland

Bouwjaar: laatste kwart 18e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Bommelsch Gasthuis

Monumentaal GASTHUIS uit het laatste kwart der 18e eeuw van parterre met twee verdiepingen, ter breedte van vijf assen. De bakstenen lijstgevel heeft een hardstenen plint, een middenrisaliet en een kroonlijst met houten fronton. De getoogde dubbele deur wordt omvat door Dorische zuiltjes, die een hoofdgestel met metopen en triglyphen in het fries dragen. Boven de ingang een in Lodewijk XVI-vormen omlijst venster, omgeven door drie wapenschilden aan weerszijden. De vensters hebben 15- en zesruitsramen. De gevel bezit geblokte hoeklisenen. Rechts van het pand een bakstenen portaal met getoogde deur en kroonlijst uit de eerste helft der 19e eeuw. Een gelijksoortig portaal aan de linkerzijde is ten behoeve van een recente uitbreiding van het ziekenhuis afgebroken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40198
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Bommelsch Gasthuis
5
Recensie door: ()
Volgens de inschrijving d.d. 30-03-1971 in het Monumentenregister maakt het gebouw aan de Oude Vischmarkt (Appartement A15 t/m A23) deel uit van Monumentnummer:40198.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bommelsch Gasthuis in Zaltbommel

Woonhuis, in oorsprong boerderij, uitgebreid en verenigd achter een gepleisterde lijstgevel met risalerende middenpartij. IJzeren stoephek.

Kerkstraat 5
Zaltbommel
In oorsprong boerderij 16e-17e eeuw, in het eind der 19e eeuw uitgebreid en verenigd achter een gepleisterde lijstgevel met risalerende midd..

Bommelsch Gasthuis

Oude Vischmarkt 1
Zaltbommel
Gepleisterd eenbeukig gebouw met driezijdige koorsluiting en houten tongewelf met korbelen en sleutelstukken, vermoedelijk 14e eeuw. Thans i..

Gasthuis toren

Oude Vischmarkt 1
Zaltbommel
De bakstenen TOREN uit de tweede helft der 15e eeuw heeft tegen de noordgevel een ronde traptoren met spits. De bekroning uit omstreeks 1530..

Vismarkt

Vismarkt 8
Zaltbommel
In 1766 door C. van Leeuwen gebouwde vishal, bestaande uit drie vleugels rond een binnenpleintje, dat door een ijzeren hek van de straat ges..

Hardstenen pomp met bekroning in lodewijk xvi-vormen

Hardstenen Pomp a/d vismarkt
Zaltbommel
Hardstenen pomp met bekroning in Lodewijk XVI-vormen, eind 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)