Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis van Johan van Rossem in Zaltbommel

Woonhuis

Kerkplein 16
5301EK Zaltbommel
Gelderland

Bouwjaar: derde kwart 16e eeuw 1550 derde kwart 16e eeuw


Beschrijving van Huis van Johan van Rossem

"HUIS van Johan van Rossem". Overblijfsel van het uit het derde kwart van de 16e eeuw daterende stadspaleis van Johan van Rossem, broer van de maarschalk Marten van Rossem. Het door een uitgestrekte tuin omgeven pand bestaat uit de benedenverdieping van een gedeelte van het vroegere stadspaleis en bezit boven de vensters nog twee geblokte en geprofileerde ontlastingsbogen op kopjes, terwijl in de boogvelden de uitstekende koppen van een vrouw en een man zijn aangebracht. Hierboven een geprofileerde waterlijst met gebeeldhouwd kopje in het midden. Deuromlijsting met verdiepte pilasters en hoofdgestel, 18e eeuw. Hierboven een wapen met helmbekroning en lofwerk, geflankeerd door twee hermen. De tuin wordt van het Kerkplein gescheiden door een langgerekte muur, waarin een bakstenen poortje met Dorische pilasters en houten hoofdgestel, eerste helft 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40189
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis van Johan van Rossem in Zaltbommel

Gedeelte van de stadsmuur

Stadsmuur
Zaltbommel
Gedeelte van de stadsmuur uit de eerste helft der 14e eeuw.

Gepleisterd pand met verdieping en zadeldak

Kerkplein 26
Zaltbommel
Gepleisterd pand met verdieping en zadeldak, waarschijnlijk 17e eeuw. Voorgevel met vensters en kroonlijst van 19e eeuws karakter.

Grote of Sint-Maartenskerk

Kerkplein 1
Zaltbommel
Grote of St.MAARTENSKERK. Grote, driebeukige BASILIEK in Nederrijns-laatgotische trant met diep, eenbeukig koor, uitwendig vrijwel geheel be..

Toren van de St.Maartenskerk

Kerkplein 1
Zaltbommel
Toren van de St.Maartenskerk. De rijk met smalle nissen, boogfriezen en balustraden behandelde westtoren kwam in de loop der 15e eeuw tot st..

Pand van begane-grond met pannen zadeldak

Kerkplein 28
Zaltbommel
Pand van begane-grond met pannen zadeldak, waarschijnlijk 17e eeuw. Voorgevel met kroonlijst en vensters van 19e eeuws karakter.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)