Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Veenkamp: Koetshuis annex paardenstal in Apeldoorn

Kasteel Buitenplaats

Mecklenburglaan 20
7315DS Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1884


Beschrijving van De Veenkamp: Koetshuis annex paardenstal

KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Voormalig koetshuis annex paardestal op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met overstek, waarvan het noordelijke dakschild overgaat in een lessenaarsdak. Oorspronkelijk was het voormalige koetshuis annex paardestal van een ornamentele daklijst in chalet-stijl voorzien. Na de Tweede Wereldoorlog werd het complex tot een woning verbouwd, waarbij het inwendig veel veranderingen heeft ondergaan. Ook zijn toen nieuwe vensters aangebracht en kregen bestaande vensters deels nieuwe ruitindelingen. Westgevel: beganegronds een centraal gelegen 3-ruits schuifvenster, op eerste verdieping een identiek venster en in de topgevel een gietijzeren roosvenster. Noordgevel: een aanbouw onder lessenaarsdak met drie houten staldeuren, die toegang verlenen tot een voormalige kalverenstal. Oostgevel: centraal gelegen een getoogd deurkozijn, waarvan de oorspronkelijke dubbele deur door een venster is vervangen. Op de eerste verdieping een rechthoekig kozijn - waarin een venster van recente datum - van de voormalige deur naar de hooizolder. Links en rechts hiervan een gietijzeren roosvenster. In de topgevel een duiventil, bestaande uit in de muur uitgespaarde openingen van het formaat van een baksteen in staand verband, waarin een vooruitspringende baksteen-kop als platform. Zuidgevel: links onderaan de gevel een hardstenen plakette met de tekst: "De eerste steen is gelegd op 1 september 1884 door Herman Willem Daendels geb. den 19 April 1873". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 401206
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Veenkamp: Koetshuis annex paardenstal in Apeldoorn

Huis De Veenkamp

Mecklenburglaan 20
Apeldoorn
HOOFDGEBOUW. Twee verdiepingen hoog in rode baksteen opgetrokken ten dele onderkelderd blokvormig hoofdgebouw onder met grijze pannen gedekt..

Tuin bij huis De Veenkamp

Mecklenburglaan 20
Apeldoorn
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG: een van de meest karakteristieke eigenschappen van de historische aanleg van De Veenkamp is het beloop van ..

Dubbele villa gelegen op de hoek van de loseweg en de dillenburg

Loseweg 142
Apeldoorn
Inleiding DUBBELE VILLA gelegen op de hoek van de Loseweg en de Dillenburg. Het pand is gebouwd in 1879 in een eclectische stijl. Doordat d..

Villa met garage

Zwolseweg 3
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA met vrijstaande GARAGE, gelegen aan de noordwestzijde van de Zwolse Weg. De villa is in 1905 gebouwd als..

Wittensteijn

Loseweg 166
Apeldoorn
Inleiding Deze karakteristieke vrijstaande VILLA WITTENSTEIJN is gelegen aan de oostzijde van de Loseweg, temidden van vergelijkbare bebouw..

Kaart & Routeplanner