Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis De Veenkamp in Apeldoorn

Kasteel Buitenplaats

Mecklenburglaan 20
7315DS Apeldoorn
Gelderland

Bouwjaar: 1851
Architect: vermoedelijk H.F.G.N. Camp Camp vermoedelijk H.F.G.N. Camp


Beschrijving van Huis De Veenkamp

HOOFDGEBOUW. Twee verdiepingen hoog in rode baksteen opgetrokken ten dele onderkelderd blokvormig hoofdgebouw onder met grijze pannen gedekt zadeldak met ruim overstek. Oorspronkelijk was de entree van het huis, dat in 1851 in chalet-stijl werd opgetrokken, centraal, in de westgevel, gelegen. Aan het begin van deze eeuw werd de entree naar de oostgevel verplaatst. Waarschijnlijk is de paneeldeur met ovaalvormig venster centraal in deze gevel van de voormalige ingangspartij aan de westzijde afkomstig. De architect van het huis is onbekend. Op grond van stilistische overeenkomsten met het Aardhuis (Jachthuis op het Kroondomein), dat omstreeks dezelfde tijd door de architect van Koning Willem III, H.F.G.N. Camp, werd ontworpen, wordt wel verondersteld, dat deze architect ook het plan voor huis De Veenkamp heeft gemaakt. Oorspronkelijk was het huis van een ornamentele daklijst en waren de vensters van persiennes voorzien (laatstgenoemde luiken zijn in een schuur bij het huis opgeslagen en wachten op een opknapbeurt). Tussen de beganegrond en eerste verdieping is omgaand langs het huis een eenvoudige dubbele kordonlijst aangebracht, bestaande uit een dubbele uitgemetselde baksteenlaag. Oostgevel: ter weerszijden van de voordeur, die van een enkelruits bovenlicht is voorzien, twee schuifvensters met 6-ruitsindeling. In de topgevel een 4-ruits schuifvenster. Noordgevel: beganegronds aan linkerzijde een schuifvenster met 6-ruitsindeling en rechts een aan voornoemd venster identiek kozijn met 20e-eeuws 2-ruitsvenster. Op eerste verdieping rechts een aan voornoemd venster identiek kozijn met 20e-eeuwse vensterindeling in twee ruiten en links een ruit-vormig privaatvenster met 2-ruitsindeling. Westgevel: centraal een 20e-eeuwse dubbele glazen deur met 2-ruits bovenlicht omlijst door pilasters met kroonlijst: de omlijsting van de voormalige hier gesitueerde voordeur. Rechts en links hiervan een schuifvenster met 20e-eeuwse indeling in twee ruiten. Op eerste verdieping een dubbele beglaasde deur met 2-ruits bovenlicht met aan weerszijden een schuifvenster met 20e-eeuwse 2-ruitsindeling. In de topgevel een 4-ruits schuifvenster. Onder aan de gevel links een hardstenen plakette met de tekst: "De eerste steen is gelegd door Alexander Frederik Steers. Geboren den 1 December 1847. Den 10 Maart 1851." Zuidgevel: beganegronds aan linkerzijde een schuifvenster met 20e-eeuwse indeling in twee ruiten en aan rechter zijde een deur naar de hierachter gesitueerde keuken, met ovaal paneel, 4-ruits venster en 2-ruits bovenlicht. Op de eerste verdieping links en rechts een schuifvenster met 20e-eeuwse 2-ruitsindeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 401204
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis De Veenkamp in Apeldoorn

Tuin bij huis De Veenkamp

Mecklenburglaan 20
Apeldoorn
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG: een van de meest karakteristieke eigenschappen van de historische aanleg van De Veenkamp is het beloop van ..

De Veenkamp: Koetshuis annex paardenstal

Mecklenburglaan 20
Apeldoorn
KOETSHUIS ANNEX PAARDESTAL. Voormalig koetshuis annex paardestal op rechthoekige grondslag onder met grijze pannen gedekt zadeldak met overs..

Dubbele villa gelegen op de hoek van de loseweg en de dillenburg

Loseweg 142
Apeldoorn
Inleiding DUBBELE VILLA gelegen op de hoek van de Loseweg en de Dillenburg. Het pand is gebouwd in 1879 in een eclectische stijl. Doordat d..

Villa met garage

Zwolseweg 3
Apeldoorn
Inleiding Grote vrijstaande VILLA met vrijstaande GARAGE, gelegen aan de noordwestzijde van de Zwolse Weg. De villa is in 1905 gebouwd als..

Wittensteijn

Loseweg 166
Apeldoorn
Inleiding Deze karakteristieke vrijstaande VILLA WITTENSTEIJN is gelegen aan de oostzijde van de Loseweg, temidden van vergelijkbare bebouw..

Kaart & Routeplanner