Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedeeltelijk houten huis in L-vorm in Zaandijk

Woonhuis

Lagedijk 110
1544BK Zaandijk (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1749


Beschrijving van Gedeeltelijk houten huis in L-vorm

Gedeeltelijk houten huis in L-vorm. De linkervleugel met bakstenen gevels en een ingezwenkt houten voorschot met fronton, topguirlande, zijpilasters en een versierde vensteromlijsting aan de straat en een houten achtergevel met uitgezaagde windveren. De rechtervleugel, opzij afgesloten door een houten topgevel met uitschulpte windveren en een getorste makelaar, heeft in de bakstenen voorgevel een steen met een bijenkorf en 1749. Dakkapel in Lodewijk XVI-stijl boven de voorgevel. Eenvoudige dakkapel boven de houten achtergevel. Rechts een aanbouw met ingang en snijraam tussen Ionische pilasters. Deze aanbouw loopt door tot aan de Zaan, waar hij voorzien is van een ingezwenkt voorschot met gebogen fronton boven een onderbouw met overhoekse vensters. In een kamer: betimmering, geschilderd behang, dessus-de-porte, en schoorsteenmantel, XIXa. In de keuken een tegelschouw, XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40117
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedeeltelijk houten huis in L-vorm in Zaandijk

Bakstenen huis met schilddak

Lagedijk 106
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Bakstenen huis met schilddak. Ingang met eenvoudig snijraam in een geprofileerde omlijsting.

Gedeeltelijk houten huis in L-vorm

Lagedijk 114
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Gedeeltelijk houten huis in L-vorm. Linkervleugel met rijk versierd houten voorschot in Lodewijk XVI-stijl boven een bakstenen onderbouw met..

Bakstenen huis met wolfdak

Lagedijk 104
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Bakstenen huis met wolfdak, in 1752 gebouwd, in 1804 en later gewijzigd, sinds 1854 raadhuis. Lijstgevel met zijrisalieten; elk met een inga..

Bakstenen huis met schilddak

Lagedijk 102
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Bakstenen huis met schilddak, XVIIId. Gepleisterde voorgevel met gebogen hoekvensters en rechts een iets hoger terugliggend gedeelte, waarin..

Gedeeltelijk bakstenen huis

Lagedijk 122
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Gedeeltelijk bakstenen huis, XIXa, met ingezwenkt voorschot in Lodewijk XVI-stijl. Twee gebogen overhoekse vensters. Geheel met houten achte..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)