Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen huis met wolfdak in Zaandijk

Woonhuis

Lagedijk 104
1544BJ Zaandijk (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1752


Beschrijving van Bakstenen huis met wolfdak

Bakstenen huis met wolfdak, in 1752 gebouwd, in 1804 en later gewijzigd, sinds 1854 raadhuis. Lijstgevel met zijrisalieten; elk met een ingangsomlijsting met pilasters en Ionische kapitelen en met een gesneden deur en een rijk snijraam in Lodewijk XVI-stijl. Boven de voorgevel twee houten dakkapellen met zijmeanders. Aan de gevel een lantaarn. Haakse achterbouw van hout met aan de Zaan een ingezwenkt voorschot in rococo-stijl. Aan de Zaan een open balustrade van hout. Gang achter de linkeringang met stucplafond in rococo-stijl. Trappehuis eindigend in een torenkamertje. Gang achter de rechteringang met een geschilderd plafondstuk, XVII A, in een rococo-omlijsting van stuc. In de raadzaal een rijke Lodewijk XV schoorsteenmantel, lambrizering, deuren en omlijstingen, XVIIIc; geschilderd behang en dessus-de-porte, XIXa. Op de bovenverdieping een tegelschouw. In de achteraanbouw eveneens een tegelschouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40115
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakstenen huis met wolfdak in Zaandijk

Bakstenen huis met schilddak

Lagedijk 102
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Bakstenen huis met schilddak, XVIIId. Gepleisterde voorgevel met gebogen hoekvensters en rechts een iets hoger terugliggend gedeelte, waarin..

Bakstenen huis met schilddak

Lagedijk 106
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Bakstenen huis met schilddak. Ingang met eenvoudig snijraam in een geprofileerde omlijsting.

Gedeeltelijk houten huis in L-vorm

Lagedijk 110
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Gedeeltelijk houten huis in L-vorm. De linkervleugel met bakstenen gevels en een ingezwenkt houten voorschot met fronton, topguirlande, zijp..

Huis met bakstenen lijstgevel en opzij houten topgevels

Lagedijk 96
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Huis met bakstenen lijstgevel en opzij houten topgevels met uitgeschulpte windveren en links bovendien een getorste makelaar. Ingang met sni..

Gedeeltelijk houten huis in L-vorm

Lagedijk 114
Zaandijk (Gemeente Zaanstad)
Gedeeltelijk houten huis in L-vorm. Linkervleugel met rijk versierd houten voorschot in Lodewijk XVI-stijl boven een bakstenen onderbouw met..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)