Bakstenen huis met wolfdak in Zaandijk

Lagedijk 104
1544BJ Zaandijk (gemeente Zaanstad)

Beschrijving van Bakstenen huis met wolfdak

Bakstenen huis met wolfdak, in 1752 gebouwd, in 1804 en later gewijzigd, sinds 1854 raadhuis. Lijstgevel met zijrisalieten; elk met een ingangsomlijsting met pilasters en Ionische kapitelen en met een gesneden deur en een rijk snijraam in Lodewijk XVI-stijl. Boven de voorgevel twee houten dakkapellen met zijmeanders. Aan de gevel een lantaarn. Haakse achterbouw van hout met aan de Zaan een ingezwenkt voorschot in rococo-stijl. Aan de Zaan een open balustrade van hout. Gang achter de linkeringang met stucplafond in rococo-stijl. Trappehuis eindigend in een torenkamertje. Gang achter de rechteringang met een geschilderd plafondstuk, XVII A, in een rococo-omlijsting van stuc. In de raadzaal een rijke Lodewijk XV schoorsteenmantel, lambrizering, deuren en omlijstingen, XVIIIc; geschilderd behang en dessus-de-porte, XIXa. Op de bovenverdieping een tegelschouw. In de achteraanbouw eveneens een tegelschouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)