Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Den Oldenhof in Vollenhove

Kasteel Buitenplaats

Oppen Swolle 7
8325PE Vollenhove (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: ca. 1635 18e eeuw (na 1776) (verb.) kort na 1833 (verb.) 1976 (rest.) 1635 ca. 1635 18e eeuw (na 1776) (verb.) kort na 1833 (verb.) 1976 (rest.)
Architect: H.J. Meijerink (1976) Meijerink HJ 1976 H.J. Meijerink (1976)


Beschrijving van Den Oldenhof

HOOFDGEBOUW. Huis op rechthoekige plattegrond, onderkelderd, van twee verdiepingen, onder kap met zakgoot, en met twee later afgeknotte topgevels. In oorsprong 17e-eeuws, op het eind van de 18e eeuw gewijzigd. Het huis met ruim voorplein is gelegen aan de rand van een eiland, dat aan de west- en oostzijde beplant is met linden. De wit gepleisterde voorgevel is acht vensterassen breed en wordt afgesloten met een eenvoudige kroonlijst. De vensters op de beide verdiepingen zijn 45-ruits- op de bel-etage, respectievelijk 30-ruitsschuifvensters op de eerste verdieping. Aan de onderzijde natuurstenen lekdorpels. De vensters zijn voorzien van persiennes. In de as de dubbele, gepaneelde toegangsdeur, met 15-ruits bovenlicht, tussen houten gebosseerde pilasters en onder kroonlijst in Lodewijk XVI-stijl waarvoor een stoep, waarbij de laatste restauratie een toegang naar de kelder is aangebracht. Boven de tweede, vierde en zesde vensteras dakkapellen met kroonlijsten en schaamplanken. Het dak wordt gedekt met zwarte geglazuurde pannen, zowel aan de voor- en achterzijde. Op de beide daken een viertal schoorstenen onder tentkappen. De op het noorden gelegen zijgevel, eveneens wit gepleisterd, oorspronkelijk een puntgevel, maar op het eind van de 18e eeuw afgeknot, bezit een tweetal 6-ruitsschuifvensters en een natuurstenen kloostervenster. De op het westen gelegen achtergevel is onbepleisterd en telt eveneens zeven vensterassen. Aan weerszijden van de in het midden geplaatste uitbouw op de beide verdiepingen 6- respectievelijk 4-ruitsschuiframen met persiennes. De uitbouw, in oorsprong van rond 1788 en oorspronkelijk afgedekt met een tentdak, maar later met een verdieping verhoogd, telt drie vensterassen. Op de bel-etage openslaande deuren met een 24-ruitsindeling, voorzien van ieder een hekwerk en persiennes, waarboven de halfronde bovenlichten met een roede-indeling: op de eerste verdieping 4-ruitsschuiframen. Boven de kroonlijst met consoles op de tweede, vierde en zesde vensteras zijn eveneens dakkapellen geplaatst. De op het zuiden gelegen zijgevel, ongepleisterd, met een oorspronkelijk 24-ruitsschuifraam en onder meer een tweetal gereconstrueerde kloostervensters, aan de onderzijde voorzien van luiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 401143
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Den Oldenhof in Vollenhove

Den Oldenhof, park

Oppen Swolle 7
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
AANLEG ROND HET HOOFDGEBOUW. De aanleg rond Den Oldenhof zal gezien zijn formele structuur dateren van rond 1800 of vroeger. In de loop van ..

Den Oldenhof, piedestals met leeuw met wapenschild Vollenhove

Oppen Swolle 7
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
NATUURSTENEN PIEDESTALS. Op het voorplein een zestal, 18e-eeuwse geornamenteerde natuurstenen piedestals. Op een der piedestals een natuurst..

Den Oldenhof, toegangsbrug

Oppen Swolle 7
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
TOEGANGSBRUG. Tussen het voorplein en de omgrachte moestuin en boomgaard is op de recent vernieuwde toegangsbrug een houten hekwerk met dubb..

Den Oldenhof, schuur

Oppen Swolle 7
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
SCHUUR. In de moestuin een 19e-eeuwse (maar mogelijk volgens een aan de achterzijde ingekrast jaartal uit 1905 daterend) bakstenen schuurtje..

Den Oldenhof, hoenderhok

Oppen Swolle 7
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
HOENDERHOK. In de moestuin een vermoedelijk uit het begin van de 20e eeuw daterend nachtverblijf voor hoenders. Achthoekig, met verticale ho..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)