Bakstenen huis met verdieping en schilddak in Zaandijk

Lagedijk 80
1544BJ Zaandijk (gemeente Zaanstad)

Bouwjaar: gebouwd in 1708, gewijzigd 1765 en 1830

Beschrijving van Bakstenen huis met verdieping en schilddak

Bakstenen huis met verdieping en schilddak, gebouwd in 1708, gewijzigd 1765 en 1830. Gesneden deur en snijraam in Lodewijk XVI-stijl in een omlijsting met verdiepte pilasters - waarin zijlichten - en Ionische kapitelen. In voorgevel vier van elders afkomstige gevelstenen. Zowel boven de voor- en boven de achtergevel een houten dakkapel met vleugelstukken. Haakse achtervleugel van baksteen met houten dakkapel, voorzien van vleugelstukken en een gebogen fronton. In het verlengde hiervan een bakstenen aanbouw, 1830, met hoekvensters, een rijkversierd houten voorschot met fronton en topguirlande en een houten dakkapel, met fronton en zijmeanders. Houten vlonder met een borstwering, die prijkt met ovale kussenpanelen. Voorkamer met schoorsteenmantel, deuromlijsting, lambrizering e.d. in rococo-stijl en geschilderd behang door W. Uppink, 1830; dessus-de-porte en bedstedewand uit dezelfde tijd als het behang. Keuken in de achterbouw met tegelschouw en betimmering, XVIII. Zaankamer uit 1830 met betimmering, snijwerk, nisschouw en gesneden plafond. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)