Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doopsgezinde Vermaning in Zaandam

Kerkelijk Gebouw

Westzijde 80
1506EG Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1687


Beschrijving van Doopsgezinde Vermaning

Doopsgezinde Vermaning. Houten gebouw met schilddak, opgetrokken in 1687,in 1862 voorzien van een bakstenen voorbouw met portalen en vergaderzaal. Inwendig aan drie zijden galerijen. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1782 gemaakt door J.P. Kunckel. Kerkbanken, XVII. Twee wandborden met namen van diakenen, XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40071
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorgevel van Het Nieuwe Huys

De Vermaning Het Nieuwe Huys is een eenvoudig, maar stemmig, houten doopsgezind kerkgebouw (vermaning) in het centrum van Zaandam.

Geschiedenis van de Zaanse Doopsgezinden

Reeds in 1530 waren er Zaanse Doopsgezinden. In 1543 ontstond er een Doopsgezinde Gemeente in de buurtschap 't Kalf. Zij verwierven welvaart door handel en scheepvaart. Hierdoor en door de betrekkelijke veiligheid kwamen er meer Doopsgezinden naar deze streek.

Na 1578 was er geen geloofsvervolging meer en ook de Tachtigjarige Oorlog was toen in deze streken voorbij. Er waren nu meerdere soorten Doopsgezinden, zoals: de Friezen (die door immigratie hierheen waren gekomen) en de Waterlanders. De Friezen bouwden in 1628 hun Vermaning Het Oude Huys, de Waterlanders bouwden een vermaning aan de Oostzijde, en in 1649 ook een aan het Dampad in West-Zaandam. Dan waren er nog de Vlamingen, die in 1649 een Vermaning bouwden aan het Stikkelspad (de huidige Stationsstraat). Er waren nog een aantal andere groepen Doopsgezinden, zoals de Groninger Oude Vlamingen en het Aris Jansz Volk.

In 1687 fuseerden de Vlamingen en de Waterlanders. Ze bouwden een nieuwe Vermaning die Het Nieuwe Huys ging heten. Delen van het meubilair waren afkomstig van de oude Vermaning aan het Dampad. De Vermaning aan het Stikkelspad werd in 1714 verbouwd en als wees- en armenhuis in gebruik genomen. Dit gebouw bestaat nog altijd.

In 1784 kwam er een orgel, dat gebouwd was door de Rotterdamse orgelbouwer Johannes Petrus Künckel. Nadat in 1841 een fusie met de Friezen plaatsvond werd het houten voorhuis door een bakstenen gebouw vervangen. In 1948 was er weer een fusie, nu met de Waterlanders van Zaandam-Oost. Nadat het orgel in 1970 door Flentrop werd gerestaureerd, nam men in 1980 en 1981 ook de restauratie van Het Nieuwe Huys ter hand.

Externe linkMonumenten in de buurt van Doopsgezinde Vermaning in Zaandam

Voormalig woonhuis familie Corver van Weesem

Westzijde 39
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Gebouw van de Kamer van Koophandel. Fraai herenhuis, laat 19e eeuws.

Voormalig Doopsgezind Weeshuis

Stationsstraat 6
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Voormalig Doopsgezind Weeshuis. Houten gebouw met verdieping en schilddak, 1712-'13. Bakstenen voorgevel met in het midden een ingang met bo..

Herenhuis

Westzijde 38
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Herenhuis, XVIIIb, gebouwd voor de reder Nicolaas Calf. Bakstenen voorgevel met rijk versierde hogere middenpartij in régence- en Lodewijk ..

Stenen theekoepel

Westzijde 12
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Stenen THEEKOEPEL (z.g. luchthuis) met driezijdige sluiting en met pannen gedekt schilddak, bekroond door hoekschoorstenen. Vensters met gep..

Evangelisch-Lutherse kerk

Vinkenstraat 34
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Evangelisch Lutherse Kerk. Rechthoekig gebouw uit 1699-1700 met zadeldak tussen twee puntgevels met aanzetkrullen en fronton. De brede voorg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)