Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stenen theekoepel in Zaandam

Woonhuis

Westzijde 12
1506EE Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: ca 1775


Beschrijving van Stenen theekoepel

Stenen THEEKOEPEL (z.g. luchthuis) met driezijdige sluiting en met pannen gedekt schilddak, bekroond door hoekschoorstenen. Vensters met geprofileerde natuurstenen dorpels en roedenverdeling uit de bouwtijd: eind 18e eeuw. Aan de landzijde houten aanbouw. Portiek met door gecanneleerde houten pilasters geflankeerde en door een fries met festoenversiering bekroonde deur. Inwendig betimmeringen en schouw in Lodewijk XV-stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40068
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stenen theekoepel in Zaandam

Twee natuurstenen bekroningen

Dam bij 1
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Twee van de voormalige Duikersluis afkomstige natuurstenen bekroningen in Lodewijk XVI-stijl, met wapens het Hoogheemraadschap der Uitwatere..

Vrijmetselaars loge Anna Paulowna

Dam 2
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Het voormalige LOGEBOUW "Anna Paulowna" uit 1858 is met de kopse linker zijgevel aan de noordzijde van de Dam gesitueerd en met..

Herenhuis

Westzijde 38
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Herenhuis, XVIIIb, gebouwd voor de reder Nicolaas Calf. Bakstenen voorgevel met rijk versierde hogere middenpartij in régence- en Lodewijk ..

Czaar Peter Monument

Dam 7
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding STANDBEELD van tsaar Peter de Grote daterend uit 1909. Het midden op de Dam geplaatste beeld werd ontworpen door de Russische bee..

Twee natuurstenen bekroningen

Dam bij 1
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Twee van de voormalige sluis van het Hoogheemraadschap van de Hondsbossche en Duinen tot Petten afkomstige natuurstenen bekroningen; met de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)